Svatomartinské huse roste opeřená konkurence: V hlavní roli kachna!
O tom, že se do trouby dává na sv. Martina husa, ví asi každý. Ale kolik lidí zná Svatováclavské kachní hody? Právě tuto novodobou tradici ctí v Českém Těšíně a nejen tam.
Úžasná vůně pečené kachny láká hosty už ode dveří. Kdo by si myslel, že jde jen o obyčejné posvícenské menu, ten se mýlí. Někteří gurmáni se rozhodli postavit na nohy »kachní revoluci«, a připomenout svatého Václava po svém – pořádnou hostinou. „O této zvyklosti vám toho historici moc neřeknou, protože je novodobá,“ potvrdila Lenka Ježová Bichlerová z Muzea Těšínska. Svátek sv. Václava (935 n. l.) připadá na 28. září a od středověku se v Čechách slavil poutěmi, trhy a hodováním.
„Dočetl jsem se, že se hlavně pekly kachny,“ prozradil kuchař Pavel Svoboda (40). Právě on odstartoval ve slezském Těšínsku tradici svatováclavské kachny, kterou dnes připravuje hned na několik způsobů. Podle něj začíná ta pravá zvyklost svatováclavské kachny někdy kolem roku 1930. „Jsem patriot. Měli bychom se vracet k tradicím a ctít je, i když to v kuchyni znamená práci navíc. Svatý Václav je pojem, a proč si ho nepřipomenout tím, že budeme mít boule za ušima?“ smál se kuchařský mistr, po jehož lahůdkách se lidé mohout utlouct.
