Češi a brambory: Jak je máme nejradši?

Každý z nás ročně zkonzumuje v průměru 60 kilo brambor. Připravujeme je na stovky způsobů, ať už jako přílohu, nebo hlavní jídlo. Vůbec nejradši si ale podle unikátního velkého průzkumu smlsneme na bramborácích.
Zemáky jsou bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, vlákniny a draslíku. Celosvětově patří k nejoblíbenějším a základním potravinám. Jako přílohu má více než třetina Čechů nejraději kaši, naopak příliš v lásce nemáme bramborové knedlíky či brambory v alobalu na grilu. Často si však stále k masu či rybě dopřáváme pečené a šťouchané. „Asi nepřekvapí, že hranolkům dává přednost mladší generace, zatímco prosté brambory máslem maštěné zase upřednostňují lidé středního a vyššího věku,“ říká Dana Bratánková, mluvčí řetězce Billa, který si nechal průzkum zpracovat.
Kterému pokrmu dáváme přednost ?
- Bramboráky 37,3 %
- Bramborový salát 20,2 %
- Francouzské brambory 12,4 %
- Bramborové knedlíky plněné masem 10,4 %
- Zapečené brambory 8,4 %
- Bramborové placky 4,5 %
- Bramborové šišky s mákem 4,0 %
- Škubánky 2,8 %
Zemáky až z Egypta
Protože u nás sklizeň raných brambor začíná později, na pultech objevujeme ty ze zahraničí. Mezi dovozce patří kromě Španělska, Řecka a Itálie také Egypt. „Co se týká množství, v roce 2024 bylo do ČR celkem dovezeno 14 tisíc tun brambor, z Egypta 3,5 tisíce tun,“ řekl Aha! předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Dováží se k nám ale i pozdní brambory, především z Německa a Francie. „ČR není v produkci konzumních brambor soběstačná, každoročně je třeba dovézt cca 160 tisíc tun,“ dodal.