Král zeleniny: Jak snadno zpracovat chřest | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 18. června 2025

Svátek slaví Milan, zítra Leoš

Král zeleniny: Jak snadno zpracovat chřest

Chřest skladujete stejně jako třeba čerstvé bylinky.
Chřest skladujete stejně jako třeba čerstvé bylinky.  (Shutterstock)

Jaro je v plném proudu a s ním přichází i sezona jedné z nejočekávanějších plodin – chřestu. Tato zelenina byla dříve výsadou šlechticů, dnes si ji ale může dopřát každý. A rozhodně by měl! Chřest totiž není jen lahůdka, ale také vitaminová bomba. Obsahuje spoustu vlákniny, kyselinu listovou, vitaminy A, C, E a K a také antioxidanty.

Proč ho zařadit do jídelníčku

1. Bohatý na vitaminy A, C, E, K a kyselinu listovou
2. Podporuje detoxikaci a zdravé trávení
3. Má protizánětlivé účinky
4. Je nízkokalorický, ideální při dietě
5. Obsahuje antioxidanty a prospívá srdci

Zelený, bílý a fialový…

V Česku se nejčastěji setkáte se třemi druhy: zeleným, bílým a méně známým fialovým. Zatímco zelený roste na slunci a má výraznější chuť, bílý se pěstuje pod folií a je jemnější. Fialový je nejvzácnější, lehce nasládlý a skvělý do salátů. Nejlepší je chřest z českých polí – čerstvý, voňavý a sklizený ten den. Sezona je krátká, obvykle trvá jen od dubna do konce června. To znamená jediné: pokud si ho chcete užít, musíte jednat teď!

Tipy, jak ho využít...

Chřest lze připravit na stovky způsobů. Stačí ho krátce povařit, ogrilovat nebo zapéct v troubě. Výborný je s holandskou omáčkou, parmazánem nebo jako součást krémového rizota. Gurmáni ho milují s vejcem Benedikt. Je však důležité si vybírat čerstvé kusy. Poznáte je podle pevných stonků, uzavřených hlaviček a šťavnatého řezu. Starý chřest bývá dřevnatý a ztrácí chuť. Skladujte ho ve vlhké utěrce v lednici, ideálně se spodní částí ve vodě – vydrží tak několik dní. A co udělat, když ho koupíte víc? Můžete ho zamrazit nebo naložit. Ideální způsob, jak si chřestovou sezonu trochu prodloužit.

Jak dlouho vařit různé druhy chřestu

Zelený chřest

✓ Nejtenčí a nejrychlejší na přípravu
✓ Není třeba ho loupat (jen případně spodní část)
✓ Vařit 2–4 minuty, aby zůstal křupavý
✓ Lze i grilovat nebo restovat na pánvi

Bílý chřest

✓ Silnější a jemnější, vyžaduje více péče
✓ Nutné ho důkladně oloupat (celý stonek kromě hlavičky)
✓ Vařit 7–10 minut, ideálně ve svazku ve speciálním hrnci na chřest
✓ Hodí se k omáčkám a na zapečení

Fialový chřest

✓ Lehce nasládlý a dekorativní
✓ Stačí jen zlehka oloupat spodní část
✓ Vařit jen 3 – 5 minut – jinak ztrácí barvu
✓ Nejlépe chutná syrový v salátech nebo lehce blanšírovaný

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry