Zdravotní rádce Aha! Červená řepa, lék ze zahrádky
Jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, který lze v kuchyni použít. Kromě salátů, polévek a hlavních jídel s její pomocí vykouzlíme pomazánky, lahodné šťávy nebo buchty. A ještě tím prospějeme našemu zdraví...
Do smoothie nebo na gril
Červenou řepu můžeme konzumovat syrovou, nakládanou, vařenou, pečenou nebo grilovanou. Stačí ji potřít olejem, osolit, opepřit a grilovat doměkka. Hodí se jako příloha k masu nebo do salátu, třeba v kombinaci s křenem, zázvorem, kmínem, koriandrem, koprem, petrželí či pažitkou.
Také je výborná coby základ do smoothie (čerstvě připravených koktejlů z ovoce a zeleniny). A kombinací je nespočet! Skvěle se hodí například do smoothie z mrkve, pomeranče a jablka, do koktejlu z okurky a pomeranče, nebo v mixu s hruškou, mátou, zázvorem a citronem.
Výživová bomba
Červená řepa je výživová bomba a díky vysokému obsahu vody (okolo 90 %) má velmi málo kalorií. Je bohatá na minerální látky (vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo) a vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Její červené barvivo – betanin, který funguje jako antioxidant, se používá jako barvivo v potravinářském průmyslu. Najdeme jej pod kódem E162.
Co všechno umí?
• Chrání před rakovinou
Pití čerstvě řepně šťávy je skvělou prevencí před vznikem rakoviny (především tlustého střeva a jater). Také je považována za podpůrný lék při překonávání této nemoci a následné rekonvalescenci po vyléčení.
• Zbavuje škodlivých látek
Neutralizuje škodlivé látky v těle, pomáhá organismu se jich rychle a účinně zbavovat (např. cholesterol, zbytky olova či hliníku, radioaktivní látky).
• Bystří mozek
Konzumace červené řepy může oddalovat a zmírňovat projevy sklerózy nebo demence. Pomáhá totiž lepšímu prokrvení mozku.
• Zlepšuje činnost srdce
Zabraňuje kornatění tepen (ateroskleróze), snižuje krevní tlak, zpevňuje stěny kapilár (nejužších krevních cév), rozšiřuje věnčité tepny a podporuje tvorbu červených krvinek.
• Zpomaluje čas
Obsahuje antioxidanty, které likvidují volné radikály, jež jsou zodpovědné i za některé prvotní projevy stárnutí (např. tvorba vrásek). Pravidelnou konzumací červené řepy se zlepšuje kvalita a vzhled kůže, vlasů a nehtů.
• Pomáhá trávení
Řepa má vysoký obsah rozpustné vlákniny, což napomáhá správnému trávení a zabraňuje průjmu a zácpě.
• Likviduje »zlý« cholesterol
Snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu, a to pomocí dvou látek, které červená řepa obsahuje – již zmíněné vlákniny a antioxidantu betacyanin.