Červená řepa: Jak pomáhá vašemu zdraví
Když se řekne červená řepa, tak si většina z nás vybaví školní jídelnu, suché rizoto posypané sýrem a k tomu naloženou červenou řepu. Věděli jste ale, že to jde i jinak? A že se jedná o jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zelenin pěstovaných u nás?
Koktejl vitaminů
Seznam látek, které jsou prospěšné pro naše tělo a i zdraví je u červené řepy neskutečně dlouhý. Jedná se o vitaminy B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin i cenné stopové prvky cesium a rubidium...
Zbarvení moči do červena
Zhruba každému desátému člověku se podle serveru Cervenarepa.eu po snězení či vypití červené řepy zbarví moč do červena. Důvody, proč se tak stane, jsou v zásadě dva. Tím prvním, méně závažným, je nedostatek železa ve vašem těle. Ten červená řepa v dané chvíli dokonce řeší, neboť jeho množství v těle poměrně hodně zvyšuje. Ten druhý je o něco závažnější, ale současně mnohonásobně méně častý. O co tedy vlastně jde? K zabarvení moči dochází i u lidí, kteří mají problémy se vstřebáváním železa z potravy, tedy osob, které potenciálně trpí nějakým druhem chudokrevnosti (anémie). Vlastně tak můžete červené řepě poděkovat, protože vám může prozradit mnoho o vašem zdravotním stavu,“ vysvětluje se.
Jedly se jen listy
Zajímá vás, odkud původně tato zelenina popochází? Prstem na mapěw nemusíte jezdit moc daleko – je to oblast Středozemního moře. Je totiž prokázáno, že byla konzumována a kulinářsky zpracovávána již před několika tisíci lety ve starověké Babylonii. V té době byla konzumována pouze její nadzemní část, tedy listy. Postupem času se zpracovávala i kořenová část, ale nejprve k lékařským účelům a až časem se začala i konzumovat.
Na všechny způsoby...
Kromě použití do salátů, pomazánek nebo třeba do polévek můžeme červenou řepu využít i při přípravě koláčů, buchet nebo třeba bábovek. Často se přidává řepa i do nápojů a různých smoothie. Ke konzumaci slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem uvaří, či se podává studená po uvaření jako salát (dochutit jen octem nebo olejem). Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené. Řepa »si dobře rozumí« s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy.