Mokré plavky? Útok na zdraví! Rady a pomoc... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mokré plavky? Útok na zdraví! Rady a pomoc...

Mokré plavky umí nadělat paseku.
Mokré plavky umí nadělat paseku. (Foto scom)

Léto je časem cestování, sportování, slunění a koupání. Avšak pro řadu žen je toto období spojeno také s nepříjemnými gynekologickými problémy. K tomu přispívá horko, dlouhé sezení v dopravních prostředcích, neprodyšné oblečení a koupání v bazénech nebo stojatých vodách.

„Zejména častější pobyt ve vodě, vlhku a také nošení chladných mokrých plavek či neprodyšného oděvu může být příčinou zánětů zevních rodidel nebo poševních infekcí a plísní, které, pokud nejsou správně léčeny, mohou mít nepříjemné následky,“ vysvětluje gynekolog MUDr. Jiří Chod z Canadian Medical. 

KVASINKY MILUJÍ VLHKO A TEPLO
Mezi nejčastější sezonní ženská onemocnění patří kvasinková infekce. V letních měsících, kdy stoupá nejen zevní teplota i teplota v pochvě, se tak mohou kvasinky přemnožit. Jejich zvýšený výskyt se projevuje nepříjemným svěděním, pálením nebo také výtokem. „Doporučuji šetrné osušení po koupání a poté převlečení do suchého oděvu, a to nejlépe vzdušného a bavlněného prádla,“ vypočítává doktor Chod.

CO ZPŮSOBUJE INFEKCE:
● nadměrná konzumace sladkostí
● nevyvážená strava
● používání parfémovaných nevhodných přípravků
● nošení těsného neprodyšného spodního prádla z umělých vláken
● druhy oděvů, ve kterých je možné se zapařit
● delší používání poševních tamponů a vložek
● špatná nebo naopak nadměrná hygiena
● nehygienický pohlavní styk
● přímé zanesení infekce (např. z rybníka)
● hormonální změny (antikoncepce, těhotenství)
● antibiotika
● oslabený imunitní systém
● stres

První pomoc
Při gynekologických obtížích je první pomocí výtěr zevních rodidel či výplach pochvy prostředky s přírodními látkami, extrakty, oleji či sedací koupele z protizánětlivých a protiplísňových rostlin. Velmi pomáhá užití laktobacilů ve vaginální i perorální formě. Vše koupíte v lékárně. Pokud nic nepomůže, obraťte se na svého gynekologa.

Rady gynekologa
● Noste pouze bavlněné spodní prádlo.
● Pokud je to možné, nenoste kalhoty, ve kterých se snadno zapaříte. 
● Nenoste při menstruaci těsné oblečení 
● Na místě není ani nadměrná hygiena. Omezte používání barvených a parfémovaných intimních vložek nebo toaletních papírů, pěny do koupele, voňavé sprchové gely.
● Nepoužívejte mnoho různých intimních hygienických prostředků ve formě intimních mýdel či deodorantů. To může ženskému tělu paradoxně spíše uškodit. 
● Používejte pouze přípravky určené pro intimní hygienu nebo jen vlažnou vodu.Pozor! Při koupání ve vodních nádržích, rybnících a koupalištích se znečištěnou vodou není zárukou použití tamponu jako prevence. Tampon může přenést nečistoty do pochvy!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.