Rádce Aha! Přicházejí bouřky: Jak je přežít ve zdraví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha! Přicházejí bouřky: Jak je přežít ve zdraví

Bouřka.
Bouřka. (Foto pro Blesk - Milan Stryja/www.stryja.com)

Předpověď počasí slibuje poněkud bouřlivější konec léta, a i když poslední dobou hrozby přírody poněkud podceňujeme, zranění způsobená zásahem blesku mohou být fatální. Víte, jak se za bouřky chovat?

Jak se chovat, když srší blesky?
ANO
● Během bouřky nevycházejte zbytečně ven. Raději si neplánujte výlety, pokud předpověď hlásí jejich výskyt.
● Jestliže se v době bouřky nacházíte venku, schovejte se. Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, obecně pak veškeré stavby chráněné hromosvodem. V přírodě se můžete bezpečně schovat v hustém lese a háji, nižším porostu nebo úzkém údolí.
● V případě, že vás zastihne bouřka v automobilu, nemusíte se blesků příliš obávat. Jestliže necháte okna i dveře zavřená, poskytne vám plechová karoserie spolehlivou ochranu. Nejlepší je přečkat bouři v autě zaparkovaném na bezpečném místě.



NE
● Bezpečné nejsou úkryty pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal, či v menších staveních bez hromosvodu. Záchranou nemusí být ani staré opuštěné budovy, po zásahu blesku hrozí narušení zdiva a zřícení.
● Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, v bezprostřední blízkosti železných konstrukcí, vysokých osamocených stromů nebo vodních ploch. Nikdy se za bouřky neopírejte o zeď či skalní stěnu.
● Překvapí-li vás bouřka na rozlehlé holé pláni, nejbezpečnějším řešením je přečkat bouřku v podřepu s nohama a rukama u sebe. Nelehejte si na zem, blesk se dokáže šířit i v zemi či po ní.
● Velké nebezpečí hrozí při koupání, windsurfingu, plavbě v loďce, příliš bezpečné není ani telefonování, či práce s elektrickými a plynovými spotřebiči. ● Za bouřky venku pokud možno nepřenášejte kovové předměty – fungují totiž jako hromosvod. Pokud jste na kole, sesedněte a raději od něj poodejděte.



Už je blízko?
Bouřka je nejvíce nebezpečná do vzdálenosti 3 km (tj. zhruba 9 s mezi hřměním a bleskem), ale v bezpečném úkrytu raději zůstaňte až do doby, než bude bouře alespoň 10 km vzdálená (tj. zhruba 30 s mezi hřměním a bleskem).

Pozor na přívalové deště
Letní bouřky přináší často také prudký přívalový déšť, který během chvilky promění potůček v dravý tok. Při budování tábořiště je dobré brát v potaz i nebezpečí úderu blesku – tzn. nestavět stany na holém vyvýšeném místě, v bezprostřední blízkosti stožárů či osamoceně stojících stromů, nevést mezi stany kovové dráty apod.

Předzvěstí je...
● náhlá změna tlaku
●a obloze rostou »bouřkové hrady«, tmavé vysoké mraky
● zvedne se vítr, točí se

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.