Rádce Aha! Jak na bolest z »moudrých« zubů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha! Jak na bolest z »moudrých« zubů

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (scom)

Zuby moudrosti jsou často jenom k zlosti – dělají potíže při prořezávání, a když už se prořežou, tak se často kazí. Jistě jste se už ve svém okolí setkali s lidmi, kteří už trhání osmiček podstoupili, nebo to čeká právě vás. Poradíme vám, jak trhání, a hlavně dobu zotavování přežít co nejlépe.

Bude to bolet?
Při samotném zákroku se bolesti bát nemusíte. „Osmičky se trhají v lokálním znecitlivění. Horší je období po zákroku, kdy anestezie odezní,“ vysvětluje MDDr. Barbora Reitmeierová ze serveru uLékaře.cz.



Na čem závisí míra bolesti
•Množství odstraněných tkání – aby bylo možné zub vyjmout z lůžka, bývá někdy nutné odstranit kost, která ho drží na místě. Klíčové je, aby lékař postupoval jemně a pomalu.
•Zánětu – pokud vás k lékaři dohnala bolest nebo otok, bude zotavování vždy horší. Proto se často s trháním vyčkává, až akutní infekce odezní, ne vždy je to ale možné.
•Individuálním prahu bolesti – každý snáší bolest jinak, a co jeden ani nevnímá, může druhého přivádět k šílenství.

Tři tipy pro úlevu po zákroku
1. Léky proti bolesti
Následných pár dní si můžete pomoct od bolesti kombinací paracetamolu a ibuprofenu, které se obvykle střídají po 3 hodinách.
2. Chlad a zase chlad
„V prvních hodinách po zákroku doporučuji chladit tvář ledem. Čím více a čím dříve, tím lépe – otok pak bude mnohem menší. Chladit je možné i zevnitř, takže od doktora vyrazte rovnou na zmrzlinu,“ radí MDDr. Reitmeierová a dodává: „Pozor jen na oříšky a kousky čokolády, které by se mohly do rány dostat!“
3. Bez výplachů
Ránu nikdy cíleně nevyplachujte, ani z ní nevysávejte krev.



Bolestivé suché lůžko
Úleva od bolesti by měla přijít během několika dní. Pokud ne, je něco v nepořádku. Pravděpodobně se jedná o poměrně častou komplikaci, takzvané suché lůžko. Jde o narušení procesu hojení, kdy v zubním lůžku z nějakého důvodu nevznikla (nebo byla odstraněna například nešetrným výplachem) krevní sraženina, která je bezpodmínečně nutná pro hojení. Pacienti trpící touto komplikací mají teplotu, krajina u vytrženého zubu je extrémně bolestivá, často je přítomen silný zápach z úst. V takovém případě je namístě ihned vyrazit k lékaři, který lůžko ošetří a vyčistí od případných nečistot.

Proč zuby moudrosti?
Osmičky se prořezávají v dospělosti, a proto se jim lidově říká zuby moudrosti. Mohou se prořezávat mezi 14. rokem až 40. rokem věku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.