Nejstarší cestovka skončila: Problém pro 1100 českých turistů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Nejstarší cestovka skončila: Problém pro 1100 českých turistů!

600 tisíc klientů na celém světě se ocitlo v problémech.
600 tisíc klientů na celém světě se ocitlo v problémech. (Foto Reuters)

Nečekaný krach Thomase Cooka, britské cestovní kanceláře s téměř 180letou tradicí, se týká i tisícovky Čechů. Zejména těch, kteří si zájezd koupili přes dceřinou firmu CK Neckermann.

Kdo si plánoval koupit dovolenou u cestovní kanceláře Neckermann, odejde s nepořízenou. „Jakožto dceřiná společnost jsme nuceni přejít do nouzového režimu a přerušit veškerý prodej jak našich zájezdů a pobytů, tak zájezdů a pobytů z koncernu skupiny Thomas Cook Group a dalších touroperátorů,“ uváděla včera firma na svém webu. Její zástupce Jan Šrámek upřesnil, že v cizině se nacházelo 1100 Čechů. V momentě úpadku měl Thomas Cook v zahraničí na 600 tisíc klientů. Šrámek ale ujistil, že návrat klientů-našinců Neckermann zajistí a těm, kdo si již zájezd zakoupili, peníze vrátí. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří by ale problém mohl mít ten, kdo si zájezd u Thomase Cooka kupoval v Německu nebo v Británii. Pojištění proti úpadku, které musí všechny české cestovky mít, by se prý na ně nevztahovalo.

Položily ji dluhy
Společnost Thomas Cook, která ročně vypravila do zahraničí na 19 milionů klientů, začala služby nabízet v roce 1841, a je tak nejstarší cestovní kanceláří na světě. Za líbivými čísly se ale skrývaly obří dluhy, například loni čistá ztráta dosáhla téměř 5 miliard korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.