Rádce Aha! 8 rad, jak zkrotit dluhy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Rádce Aha! 8 rad, jak zkrotit dluhy

...
... (istock)

Bojujete s dluhy a máte strach, že svoji bitvu pomalu prohráváte? Nechte si poradit od odborníků! Zdarma jim můžete své problémy svěřit v rámci dnešních akcí Dne bez dluhů. 

„Na kontaktních místech budou připraveni odborníci, kteří zhodnotí finanční situaci dlužníků s ohledem na jejich příjmy a závazky. Výsledkem je konkrétní plán, jak krok za krokem postupovat, kde omezit náklady, jak sehnat další zdroj příjmů nebo jak rozložit závazky na delší časové období,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk, která akci organizuje.

Co dělat?
1*Zjistěte, jak jste na tom
Víte vůbec, kolik a kde dlužíte? Pročtete si znovu všechny své úvěrové smlouvy a spočítejte, kolik vlastně dohromady dlužíte.
2*Udělejte si seznam
Zjistěte, komu a kolik musíte měsíčně platit. Ověřte si i podmínky splácení. Nezapomeňte ani na dluhy u příbuzných a přátel.
3*Připravte si pořadí
Dluhy si seřaďte podle důležitosti. Přednost dejte těm, které mají vysoké pokuty za opožděné splátky, a dluhům, které bezprostředně ovlivňují váš život (nájem, energie, hypotéka).
4*Sestavte rozpočet
Spočítejte všechny své rodinné příjmy a výdaje a nezapomeňte odložit nějaké peníze stranou i pro případ neplánovaných výdajů. Částka, která vám pak zbude, by měla sloužit na vaše živobytí.
5*Snižte výdaje
Začněte pečlivě sledovat své výdaje. Omezte útratu za alkohol a cigarety a zkuste snížit výdaje na telefon, internet i kabelovou televizi. Nákupy se snažte omezit jen na nezbytné věci.
6*Neberte si další půjčku
Nová půjčka na splacení staré nic neřeší. Jen to odsune nevyhnutelné a za pár měsíců se dluhy objeví znovu a ve větší výši.
7*Zkuste splátkový kalendář
Ukažte věřitelům snahu a požádejte o sestavení splátkového kalendáře. Splátky si dohodněte v takové výši, abyste je skutečně zvládli splácet.
8*Nemlžte a nelžete
Nemáte dost peněz na splátku? Spojte se s věřitelem dřív, než se s platbou opozdíte. Většina nabízí možnost odložení nebo snížení splátek.

Den bez dluhů
Kdy: Dnes od 8.30 do 16.30.
Kde: V poradenských stáncích na pobočkách a kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR v těchto městech: Brno, Děčín, Havířov, Hradec Králové, Chomutov, Karviná, Most, Olomouc, Opava, Ostrava, Plzeň, Praha 4, Praha západ/východ, Teplice, Ústí nad Labem (více na nasedluhy.cz).
Bezplatná linka: Poradit se s odborníky je možné i na bezplatné lince 800 70 08 80.

Příběh dlužníka
JIŘÍ KRÁL: CHCE TO SÍLU A TRPĚLIVOST
„Odraz od dluhového dna vyžaduje spoustu sil a trpělivosti,“ říká Jiří Král (46, na snímku) ze Sokolova, který s dluhy bojoval dlouhých 10 let. „Do dluhů mi pomohl můj bývalý zaměstnavatel – zneužil mé pracovitosti a toho, že mě práce bavila. Na dlouhých deset let ze mě udělal svého otroka,“ vzpomíná na nezodpovědného šéfa, který mu často »zapomínal « vyplácet mzdu. Aby měl z čeho žít, začal si Jiří brát nebankovní půjčky, které pak nebyl schopen splácet. Ve svých 36 letech tak byl kvůli dluhům vystěhován ze svého bytu a ocitl se na ulici. „Absolutní nechuť k životu mě zpočátku vedla k přespávání v lese. Byla to doba, na kterou nerad vzpomínám, ale která mi pomohla uspořádat si priority. Sebral jsem své poslední síly a odešel jsem do nedalekého města, kde jsem střídavě přespával v azylových domech a noclehárnách,“ popisuje život na dně. Šťastnou náhodou ale dostal tip na člověka, který pomáhal lidem v nouzi. Díky němu získal práci i bydlení. „A tady se začala psát nová kapitola mého života, ve které jsem přes všechny dosavadní překážky pochopil význam slova žít, nikoliv přežívat.“ V novém zaměstnání se začal postupně odrážet od dluhového dna. S podporou svého šéfa dokázal splatit všechny dluhy a znovu se zařadit do společnosti. „Důležité je neztrácet naději v lepší život. Nyní mám budoucnost ve vlastních rukou a ze všech sil se snažím, aby tam také zůstala,“ uzavírá Jiří Král povídání o dluhové pasti, ze které díky své vůli vyvázl.

Kalkulačku čisté mzdy naleznete zde >>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.