Paloma lechtala chuťové pohárky, ale vršila dluhy: Pád Babišova gastroráje!

Zůstaňte doma! Ze dne na den se zaměstnanci michelinské restaurace Paloma ve francouzském městečku Mougins dozvěděli, že jsou na dlažbě. Věhlasný podnik nevybudoval nikdo jiný, než premiér Andrej Babiš (65, ANO).
Nedlouho po otevření v roce 2013 se Paloma v Mougins na Francouzské riviéře stala vyhledávaným cílem gurmánů. Pyšnit se totiž mohla
dvěma michelinskými hvězdami, tedy jakýmsi kuchařským Oscarem, které pro podnik získal šéfkuchař Nicolas Decherchi. Jenže jak listu Nice Matin přiznal šéf podniku Jakub Šíp, za blyštivým pozlátkem se skrývaly obří dluhy. Ty od doby založení až do loňska přesáhly 128 milionů korun. „Podnik nikdy nevydělával, od svého otevření před pěti lety se v tom utopilo dalších několik milionů eur, za loňský rok se náš výnos ještě snížil,” řekl Šíp.
Postupný pád
Podobná gurmánská zařízení nebývají většinou zisková, jenže sešup Palomy se ještě urychlil, když letos o jednu z hvězd přišla. „K uzavření podniku vedly hlavně ekonomické důvody. Ztráta se pohybovala ve výši milionů eur. Svoji roli do určité míry sehrála i negativní ekonomická atmosféra v regionu,“ uvedl pro Aha! Karel Hanzelka ze společnosti Agrofert, který, stejně jako Paloma, patří do Babišových svěřenských fondů. Sám premiér krach firmy, jejíž interiéry navrhovala jeho manželka Monika (45), včera nekomentoval. Zřejmě proto, že vzpomínal, jak v začátcích dotoval provoz ze svého…
Průhonice jedou
Šok to také byl pro dvacítku zaměstnanců, kteří o skutečné situaci Palomy neměli »páru«, a ze dne na den se ocitli na dlažbě. O to větší pifku teď asi mají na sesterskou českou pobočku Palomy, sídlící v Průhonicích. Ta prý s kolegy z Mougins už vůbec nekomunikuje. „Předali jsme tam naše know-how, ale už je nezajímáme,” postěžoval si kuchař Cyril Lignac. I podle Hanzelky je teď prioritou tuzemský trh. Průhonická chlouba premiéra, kam si zve své hosty, by tak měla zůstat i nadále v provozu.
Víte, že…
Ve francouzské restauraci byla hlavní specialitou polévka bouillabaisse. Menu se pak dalo pořídit za 98 až 135 euro (od 2500 do 3500 korun?