Kiwi, brambory, jablka... Jak zpracovat slupky?

Ne všechny slupky z ovoce či zeleniny musí notně do koše nebo na kompost! Spousta slupek je totiž jedlých, chuťově výborných, a ještě plných živin. O které ovoce a zeleninu konkrétně jde?
OKURKA
Tu největší dávku vitaminů obsahuje právě slupka, byť je na skus tužší. Do těla dostanete hlavně vitamin K, který stojí za kondicí kostí, nebo vitamin B, který je blahodárný pro oči a kůži. Díky slupce z okurky posílíte imunitu, pomůže vám se zácpou, zlepší trávení.
KIWI
Mnohým z nás může povrch vadit, přece jen je plný drobných chloupků, když ale slupku vyhodíte do koše, připravíte se o značné množství vlákniny a kyseliny listové.
BRAMBORY
Pečené, mačkané, gratinované, do salátů, tam všude najdou uplatnění brambory ve slupce. Je nadupaná vlákninou, železem, draslíkem, vitaminem B, který zmírňuje únavu a zlepšuje imunitu. Stačí vydrbat a omýt. Podobně postupujte i v případě sladkých brambor.
MRKEV
Ve slupce je nejvíc draslíku a vitaminu A! Stačí jen pečlivé vydrhnutí. Jestli toužíte dostat z mrkve maximum prospěšných látek, pak ji lehce poduste na kapce tuku. Hodí se ale do placiček, krémové polévky nebo ji upečte společně s bramborami.
JABLKO
Neloupat, zbytečně se ochuzujete o pořádnou dávku vitaminu C a quercetinu, který bývá spojován s dlouhověkostí, zdravým srdcem a silnou imunitou. Tahle živina dobře funguje i jako prevence rakoviny.
CUKETA
Je plná vody, takže osvěží a dodá tělu potřebnou tekutinu. Slupka je nahořklá, hodí se do salátů nebo nastrouhaná do bramboráků, zeleninových placek, pomazánek. Hlavně je plná vitaminu C, vlákniny a draslíku.