Kde a jak skladovat ovoce a zeleninu? Aby byly co nejdéle čerstvé... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kde a jak skladovat ovoce a zeleninu? Aby byly co nejdéle čerstvé...

Naučte se, jak správně uchovávat ovoce a zeleninu. Předejdete tím zbytečnému plýtvání.
Naučte se, jak správně uchovávat ovoce a zeleninu. Předejdete tím zbytečnému plýtvání. (iStock)

Koupíte si čerstvé ovoce nebo zeleninu, ale než je stihnete zkonzumovat, jsou seschlé nebo plesnivé? Aha! vám poradí, jak takovou úrodu správně skladovat, aby vydržela čerstvá co nejdéle. Byl by hřích neuchovat si co nejdéle třeba vaši bio mrkev ze zahrádky...

Dodržujte tři pravidla

-Ideální je kupovat sezonní zeleninu a ovoce.
-Vybírat co nejvíce čerstvé, nepoškozené kusy, nejlépe se stopkou nebo kořeny.
-Jakýkoliv kus ovoce nebo zeleniny neumývejte, dokud ho nebudete chtít sníst nebo zpracovat.

Šup do lednice

Bez chladničky rozhodně nevydrží bobulovité, zahradní a lesní ovoce jako ostružiny, maliny, jahody, borůvky. Podobně je to i s hruškami či jablky. Ideální je zmíněné ovoce dát do spodní části lednice. Do stejné přihrádky by měla putovat i veškerá listová (např. špenát) a košťálová zelenina (např. chřest či brokolice) včetně ředkviček. Pokud jsou kusy ovoce či zeleniny měkké, je lepší je pokládat vedle sebe, aby nedošlo k otlakům nebo se nevytvořila plíseň.

Co dát do špajzu?

Tmu, sucho a ani ne chladnější, ani ne teplejší prostředí mají rády česnek, cibule, brambory a batáty. Podobně jsou na tom i citrusy, zázvor či banány, pro něž je vhodná skladovací teplota okolo 13 °C. Při dozrávání také uvolňují etylen, který způsobuje rychlejší dozrávání, proto je lepší je skladovat z dosahu ostatního ovoce a zeleniny.

S těmito na samotku!

Některé druhy ovoce je lepší skladovat samostatně. Vylučují totiž plyn etylen, který urychluje proces dozrávání. Také je můžete ale využít jako »urychlovače« ovoce, které ještě není dozrálé. Ideální je dát je spolu s nezralými plody do papírového sáčku.

Kořenová jako v zemi

Samostatnou kategorií pro skladování je kořenová zelenina. Vyžaduje vysokou vlhkost a ideální je, pokud se skladuje v lednici v takové poloze, v jaké rostla. Takže například mrkev nebo petržel ve vertikální poloze s kořeny ponořenými ve vodě nebo zabalenými do vlhké utěrky. Pokud máte prostorný sklep, můžete v něm skladovat kořenovou zeleninu zapíchnutou v přepravce s vlhkým pískem, což byl fígl našich babiček.

V chladu nevydrží

Mimo lednici byste měli rozhodně nechat dýně, lilky, cukety nebo salátové okurky. Ale neprospívá jim ani velké teplo, ideální je pro ně teplota okolo 14 °C.

Přečtěte si
koliaska
31. 10. 2023 • 22:53

Díky moc za super triky. Tohle se určitě budě hodit. No, my jsme letos řešili co udělat s ovocem. Na zahradě se nám toho urodilo opravdu hodně. Nakonec to dopadlo tak, že jsem z https://www.all-the-best.eu/ objednala sušičku na ovoce a většinu jsem usušila. Protože zavařovat to se mi teda moc nechtělo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.