Jozefína Růžičková: OVOCE SI PEČLIVĚ VYBÍRÁM | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jozefína Růžičková: OVOCE SI PEČLIVĚ VYBÍRÁM

Jozefína Růžičková je nekorunovanou královnou marmelád.
Jozefína Růžičková je nekorunovanou královnou marmelád. (Foto archiv Jozefíny Růžičkové, Rose Garden)

Kancelář manažerky v nadnárodní potravinářské firmě v Praze vyměnila za klid šumavského městečka a vaření domácích marmelád. Odvážný krok se vyplatil. Dnes je Jozefína Růžičková nekorunovanou královnou marmelád, která na prestižních mezinárodních soutěžích posbírala desítky medailí.

Bylo to skutečně tak jednoduché zcela změnit dosavadní život a jít do neznáma?

„Přestěhovala jsem se kvůli rodině. Možnosti, které skýtá velkoměsto, jsem vyměnila za život na zdravém vzduchu a krásnou přírodu. Byla to pro mě změna a zároveň velká výzva. Jsem činorodý člověk a stála jsem před otázkou, co budu dělat. Pocházím ze Slovenska, v rodině jsme zpracovávali kdejaké ovoce. Tak jsem si řekla, proč to nezkusit.“

Jste příkladem toho, že se dá začít a hlavně uspět kdykoliv s čímkoliv. Během pár let jste vytvořila firmu specializující se na výrobu chutných džemů a marmelád...

„Začínala jsem s klasickými marmeládami, které jsem připravovala pro rodinu a přátele. Chtěla jsem si zkusit citrusové. Tak jsem je uvařila, poslala do mezinárodní soutěže a získala dvě bronzové medaile. Úplně mě to nakoplo. Pustila jsem se do toho takovým způsobem, až se z toho stalo podnikání.“

Marmelády ale vaří doma kdekdo...

„To je pravda. Sama jsem netušila, co z toho vzejde. Věděla jsem jen, že pro své nejbližší chci to nejlepší. A tak jsem k tomu při vaření marmelád přistupovala. Ovoce, stejně jako dodavatele, jsem si pečlivě vybírala, a to dělám dodnes. Ze špatného ovoce nikdy nej marmeládu nevykouzlíte. Pracuji především s produkty v bio kvalitě.“

Jozefína Růžičková je nekorunovanou královnou marmelád.

Kde berete ovoce, které zpracováváte do svých marmelád a džemů?

„Hledám si pěstitele ve svém okolí. Stačí se poptat mezi známými, projít farmářské trhy. Tam může člověk získat tipy na dobré sadaře a pěstitele v regionu. Já je našla v Chelčicích, švestky, višně a dokonce i broskve, které jsem dříve vozila ze Slovenska, si už beru od pěstitele z Pošumaví. Má dokonce stejnou odrůdu, kterou jsem si vozila. Citrusy mám zase z Itálie. V ideálním případě si člověk vypěstuje ovoce sám.“

DOBROTY S NIŽŠÍM OBSAHEM CUKRU...

„Doma si do džemu můžeme přidat méně cukru, než najdeme ve výrobcích v obchodě. V takovém případě se ale musíme postarat o to, aby se džem nezkazil, protože cukr plní konzervační funkci. Určitě je dobré přidat čistý pektin a džemy ještě zavařit. Lze to v hrnci, troubě i v myčce. Velmi důležitá je důkladná až přehnaná čistota. Čisté musí být ovoce, sklo i pracovní prostředí. Z domova mám zafixováno, že i drobek chleba může všechno zkazit,“ radí Jozefína Růžičková.

CO DO LINECKÉHO?

Všimli jste si, že na Vánoce bývá rybízová marmeláda nedostatkovým artiklem? Je nedílnou součástí lineckého cukroví. Teď je čas se připravit a mít v záloze pár skleniček. My vám přinášíme recept na džem z černého a červeného rybízu, jak ho vyrábí Jozefína. „Bílý rybíz se mi zdá nevýrazný. Já na Vánoce kombinuji červený a černý rybíz, který chutná zajímavě a dává lineckému cukroví úplně jiný rozměr. Náplň je lahodná, hustá a neteče,“ doporučuje.

Celý článek neleznete v tištěné podobě deníku Aha! (25.5. 2022)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.