Zdravá exotika s příchutí chilli: Korejský démon kimchi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zdravá exotika s příchutí chilli: Korejský démon kimchi!

kimchi
kimchi (iStock)

Asijské jídlo si v Česku vydobylo svoje místo na slunci, zvykli jsme si na exotické chutě, na způsob skladby jídel, na jiné kuchařské postupy... a zamilovali jsme si je. Jedním z dnešních kulinářských hitů je i kimchi, kombinace kvašeného zelí a další zeleniny. Fermentované pokrmy se opět vracejí do módy.

Kde se vzalo

První zmínky se objevily už před 3000 lety, svou dnešní podobu však získalo až s příchodem chilli do Asie v 17. století. Kimchi je dnes tradičním korejským národním jídlem – každý ho ročně zkonzumuje kolem 30 kg a recepty na jeho úpravu jsou rodinnými poklady. O jeho popularitě svědčí i fakt, že se v roce 2008 dokonce proletělo s korejskou posádkou do vesmíru.

Nespočet variací

Základem pokrmu je pekingské zelí, mrkev, jarní cibulka či ředkev. To vše doplňují chilli vločky goču, zázvorem a sójovou či rybí omáčkou. Variací na kimchi ovšem najdete na světě – a především v Koreji – nespočet.

Proč je zdravé?

Kimchi je nízkokalorické, díky vysokému obsahu vlákniny spolehlivě zasytí a zažene pocit hladu. Tělu dodá řadu minerálních látek jako železo či selen a také vitaminy A, B a C. Obsahuje probiotika, esenciální aminokyseliny a antioxidanty, které chrání organismus před účinky volných radikálů. Snižuje hladinu cholesterolu, působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a snižuje hladinu cukru v krvi.

Fermentace pod lupou: Co je fermentace?

Jde o proces přeměny organických látek pomocí bakterií a kvasinek ze složitějších na jednodušší, snáz stravitelné. Tento starý způsob konzervace potravin chrání jídlo před rozkladem a dodává mu přirozenou »trvanlivost«. Proto třeba naložené okurky dokážou bez úhony ve sklepě přečkat i dlouhé roky.

Blahodárné účinky

Pravidelná konzumace fermentovaných jídel a potravin má na náš organismus blahodárné účinky. Hlavním benefitem je pozitivní vliv na zažívání a střevní mikroflóru i celkovou stravitelnost potravy. Fermentované pokrmy posilují náš imunitní systém, působí antibakteriálně, a dokonce mohou zmírňovat alergické projevy.

Kimchi se sójovou omáčkou

Budete potřebovat: 1 kilogram pekingského zelí, 3 mrkve, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, zázvor, chilli, sójovou omáčku, mořskou sůl.

Postup: Umyté a pokrájené pekingské zelí nasolte a propláchněte. Přidejte mrkev nakrájenou na nudličky a šalotku nakrájenou na menší kousky. Mezitím si vytvořte z ostatních ingrediencí pastu. Smíchejte utřený česnek, 1 lžičku nastrouhaného zázvoru, 2 lžíce chilli a 3 lžíce sójové omáčky. Pastu vmasírujte do připravené zeleniny, vše vložte do sklenice nebo do kvašáku. Pak nechte kimchi zhruba 2 dny při pokojové teplotě fermentovat, následně vše zkontrolujte a přesuňte do lednice, kde by mělo ještě 7 až 10 dnů kvasit.

Tip Aha!

Pokud máte za sebou náročný víkend, kimchi vám poslouží jako skvělý »vyprošťovák«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.