Víc zeleniny na talíři: 4 účinné triky + dva jednoduché recepty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Víc zeleniny na talíři: 4 účinné triky + dva jednoduché recepty

Zelenina
Zelenina (iStock.com)

Od výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a především zeleniny. Jak to ale udělat a kam ji zařadit, aby se nám každodenní konzumace nezprotivila? Prozradíme vám jak na to.

1. Vypijte ji

Snídejte smoothie. Pozor ale, abyste si nepřipravili kalorickou bombu. „Pokud však do nápoje přidáte více zeleniny, bude nutričně vyváženější. Chuťově neutrální je například listový špenát,“ dává svůj tip Michaela Ryglová ze společnost Bonavita. Do smoothie můžete nasypat i trochu ovesných vloček, které pomohou udržet pocit sytosti.

2. Vsaďte na brukev

Vyzkoušejte méně tradiční tuřín, nebo-li brukev řepku tuřín, lidově pak kolník, kvak či dumlík. „Ten patří mezi levnou zeleninu, přitom má výbornou chuť, je výživný, má minimum kalorií a je zdravý,“ říká výživová poradkyně Věra Burešová z Naturhouse. + Tuřínová polévka Potřebujete: ¼ většího tuřínu, středně velkou bramboru, menší cibuli, kousek másla, olivový olej, 100 ml bílého jogurtu, litr zeleninového vývaru, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř. Postup: Tuřín a brambor nakrájejte na kostky. Na másle orestujte cibulku, vhoďte tuřín a brambor. Osolte, přidejte pepř a muškátový oříšek. Zalijte vývarem. Vařte do měkka, pak vše rozmixujte. Přidejte jogurt a dochuťte. Podávejte s krutony.

3. Zkuste slanou kaši

Sladké ovesné kaše jsou velký trend. Vyzkoušejte slanou variantu. Uvidíte, že si ji zamilujete podobně jako tu sladkou. Kaši naslano si můžete připravit i se žampiony, avokádem nebo třeba sušenými rajčaty. + Ovesná s ricottou Potřebujeme: 100 g ovesných vloček, 90 g ricotty, 2 vejce, 150 ml mléka, 7 g sušených rajčat, 3 plátky prosciutta, 1 lžičku provensálských bylinek, rukolu, sůl a kapku olivového oleje. Postup: Smíchejme ovesné vločky, ricottu, vejce a mléko. Nechejme 5 minut odstát. Nakrájejme na menší kousky sušená rajčata a přidejme ke směsi spolu s provensálskými bylinkami a solí. Promíchejme. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem a vlijte směs. Pečeme při 180 stupních 20 minut. Po upečení přidejme čerstvou rukolu.

4. Kombinujte!

K zakomponování většího množství zeleniny do jídelníčku jsou vhodné různé druhy salátů. Nebojte se přitom kombinovat i s ovocem, a to i v neobvyklé podobě. Ověřenou pochoutkou pro zdraví a redukci váhy je fenyklový salát. Ten výborně chutná s pomerančem.

Víte, že...

...tuřín je skvělým zdrojem vitamínu A i C, obsahuje kvalitní bílkoviny, karoten, draslík a vápník? Kromě toho stimuluje peristaltiku střev a zlepšuje trávení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.