Červené jídlo a pití má chutnat hůř: A proč chceme v letadle rajčatový džus? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Červené jídlo a pití má chutnat hůř: A proč chceme v letadle rajčatový džus?

Červené jídlo jako jahodový nanuk je ok, ale horší je červený talíř, příbor nebo ubrus.
Červené jídlo jako jahodový nanuk je ok, ale horší je červený talíř, příbor nebo ubrus. (Foto scom)

Až 27 % objednávek v letadle tvoří tomatový džus – ať už s vodkou, nebo bez ní. No a co, řeknete si asi. Britský experimentální psycholog Charles Spence (52) se ovšem nad touto skutečností pozastavil a začal zjišťovat, co lidi vede k tomu, že mají v různých situacích chuť na určité druhy potravin. Jeho nový koncept gastrofyziky možná přepíše dějiny stravování!

Možná bychom se zkraje měli podívat na zoubek zmíněnému rajčatovému džusu. Ten to totiž všechno odstartoval. Spence se snažil zjistit, proč mají lidé v letadle chuť zrovna na takovou »lahůdku« a došel k zajímavému závěru. V letadle je poměrně velký hluk, což snižuje naši schopnost vnímat sladkost jídla a pití. Vysoké decibely ovšem oproti tomu povzbuzují naše chuťové pohárky, co se týče pikantních a výrazných chutí. Zkrátka a dobře, stravování je multi-smyslový zážitek!

Pozor na příbory

Charles Spence tvrdí, že náš apetit ovlivňuje nejen prostředí, ale i taková zdánlivě banální věc, jako jsou příbory. „Jídlo chutná lépe, pokud jej konzumujeme s použitím těžkých kovových nástrojů, nebo naopak rukama,“ píše ve své knize Gastrofyzika. „Červené talíře apetit zhoršují. Pokud se vám nepovedl nedělní oběd, podávejte ho raději v miskách. Ty ovlivňují chuť jídla pozitivně.“ Co si z toho odnést? Inu, že jídlo nemá být pouze záležitostí výživy, ale komplexní požitek všech smyslů. A že bychom při přípravě pokrmů pro hosty měli myslet na mnohem více faktorů, než jen na to, zda jsme maso náhodou trochu nepřipekli…

Co ovlivňuje chuť jídla?

ZVUK

To, jak nám pokrm chutná, z velké části záleží i na tom, jaký zvuk vydává při konzumaci. Známý je pokus s bramborovými lupínky – strávníkům více chutnaly ty křupavější. Podle Spenceho si ale také náležitě pošmákneme na jídle, které vrže (například grilovaný sýr Halloumi) či perlí (sycené nápoje) a syčí (flambovaný banán). A třeba takovou chuť kávy ovlivňuje i způsob její přípravy. Jestliže kávovar vydává hlasité zvuky, nápoj nám chutná o poznání méně.

OČEKÁVÁNÍ

Patagonský zubáč nebo okoun chillský? Který pokrm byste si z jídelního lístku vybrali? Libozvučné názvy rovněž zvyšují náš apetit, obzvlášť pokud je k nim ještě přídomek typu »z domácího chovu« nebo »z volného výběhu«. Z

PŮSOB SERVÍROVÁNÍ

Spence také upozorňuje, že pokud menu servírujeme na velkých talířích, sníme toho téměř o polovinu více, než z talířů malých. Důležitá je pochopitelně i barva (červenou raději ne), nebo použitý materiál. Z hliníkového nádobí to nemá takové grády, jako z pravého porcelánu…

PŘÍBORY

Už jsme zmiňovali, že sehrávají důležitou roli. Zamyslet by se ovšem měli všichni prodejci ve stáncích s rychlým občerstvením. Nic prý nedokáže chuť jídla zkazit tak, jako plastové nebo papírové příbory.

TVAR JÍDLA

Zaoblené tvary chutnají líp. Potvrzuje to například výzkum pro nejmenovanou firmu vyrábějící čokoládové cukrovinky. Jakmile změnila tvar své tyčinky z hranaté na kulatou, začali si zákazníci stěžovat, že je dobrůtka sladší, přestože se její složení nikterak nezměnilo. Stejně tak cappuccino, na kterém je v mléku nakreslený kulatý obrázek, je méně hořké, než to, na kterém jsou vyvedeny obrazce s ostrými hranami.

HUDBA PŘI STOLOVÁNÍ

Zpěvák Justin Bieber odpustí, ale jeho songy si k večeři raději nepouštějte. Výzkum ukázal, že jeho hudba působí jako dokonalý zabiják chuti. Oproti tomu taková Nina Simone dokáže náš apetit parádně nakopnout.

PŘÍBĚH POTRAVIN

Jídlo prokazatelně chutná lépe, pokud jsme se nějakým způsobem podíleli na jeho získávání. Jako příklad lze uvést jahody. Budou vám připadat sladší, pokud si je sami nasbíráte, než když je koupíte v obchodě.

EVOLUCE

Víte, proč máme tak rádi sladké? Protože je to v podstatě první chuť, kterou jsme zažili, a to už v prenatálním období. Plodová voda je totiž sladká a její chuť máme kdesi zakódovanou. Takže až příště sníte celou tabulku čokolády, víte, na co to svést.

Miliónový tip: Na rande si dejte salát

Milí pánové, marně si lámete hlavu s tím, jak na svou drahou polovičku udělat na rande dojem? Řešení je jednoduché! V restauraci si namísto oblíbeného krvavého steaku nebo tataráku objednejte salát. Vědci tvrdí, že tato volba v ženu okouzlí a probudí v ní city. Vy se sice doma budete muset takzvaně dojíst, za pokus ale tohle večerní kručení v žaludku stojí, ne?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.