Dnes je DEN PIKNIKU: Jak si vychutnat jídlo v trávě? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dnes je DEN PIKNIKU: Jak si vychutnat jídlo v trávě?

Ozvláštněte si oběd tím, že si na něm pochutnáte pod širým nebem.
Ozvláštněte si oběd tím, že si na něm pochutnáte pod širým nebem. (Foto scom)

Je hřích být doma, když je venku krásně. Letní počasí vybízí nejen k procházkám, ale i k pikniku! Stačí najít příjemný zelený plácek, rozložit deku a pochutnat si na oblíbeném jídle. Aha! vám poradí, jak na to.

Dnešní den patří pikniku. Hodování v přírodě totiž slaví dnes – 18. 6. – svůj svátek. A jak jinak jej oslavit než piknikem! Vezměte deku, košík s dobrým jídlem, pitím a hurá ven. Nejen dnes, klidně i zítra, za týden...

Začalo to na lovu

Tradice stolování pod širým nebem, jak jej známe dnes, začala v 18. století ve Francii. O století později se stala oblíbenou zábavou i anglické střední třídy, která k pikniku přidala oblíbený piknikový koš. Často se takto šlechta občerstvovala venku při lovu.

Jaké nádobí zvolit?

Nejlepší je pořídit si sadu talířů, misek a skleniček z nerozbitného materiálu – plastu. Jídlo vždy převážejte v uzavíratelných mističkách a nezapomeňte si pořídit i větší mísu s poklopem, abyste například salát uchránili před dotěrným hmyzem.

Pěkně stylově

Piknikové koše vypadají stylově a také do nich pohodlně naskládáte celou tabuli. Často mají ve výbavě cestovní talíře a dovedou zajistit lahve tak, aby se nevylily.

Vhodná jídla

Jaké jídlo na piknik? Musíte myslet prakticky a volit takové, které vydrží přesun na místo a bude se snadno jíst v méně pohodlných podmínkách (v trávě na dece). Pokud berete s sebou i potraviny, které v teplém počasí snadno podléhají zkáze (např. některé typy uzenin, ryby, mléčné výrobky), nezapomeňte na chladicí box. Co se týče výběru pokrmů, záleží na vašich časových možnostech a kuchařském umění. Dobrý piknik vyrobíte již například několika druhy sýrů v kombinaci s ovocem, doplněné slanými croissanty. Pokud budete chtít něco složitějšího, zkuste upéct sušenky (slané či sladké) nebo můžete udělat obložené bagety.

Než vyrazíte...

Nezapomeňte na deku, na kterou se posadíte. Nejlepší je zvolit takovou, která se snadno zabalí s sebou, je pohodlná a zároveň má voděodolnou spodní vrstvu, která brání promoknutí.

Chraňte se před sluníčkem. Krém na opalování, brýle, přikrývka hlavy či slunečník by neměly ve výbavě na piknik chybět. A dobré je mít u sebe také repelent.

Na piknik se hodí mít po ruce i vlhčené ubrousky či antibakteriální gel. Oboje využijete k umytí rukou před i po jídle.

Zkontrolujte, zda jsou všechny nádoby s jídlem pevně uzavřené. Pokud si u některých nejste jistí, zabalte je pro jistotu ještě do sáčku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.