Sezona okurek k zavařování vrcholí: Nakládačky i za polovic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sezona okurek k zavařování vrcholí: Nakládačky i za polovic!

Praha: Jeden prodejce v Holešovické tržnici chce za kilo českých okurek jen 35 korun.
Praha: Jeden prodejce v Holešovické tržnici chce za kilo českých okurek jen 35 korun. (Foto Aha! – J. Pecharová, K. Kopáč)

Nakládané okurky, ať už vlastní výroby či kupované, nechybí snad v žádné české spíži. Ti, co preferují vlastnoručně zavařené, nyní nakupují nejdůležitější surovinu. A v Polsku okurky koupí výrazně levněji než v Česku!

Okurky nakládačky patří v těchto dnech k nejžádanějším artiklům českých zákazníků u polských trhovců. Ti mají okurky k zavařování za nižší cenu než u nás, přestože ji obchodníci v obou zemích oproti loňsku navýšili. U našich severních sousedů je ale nákup stále výhodnější. Na tržnici v Polsku se letos cena pohybuje v rozpětí od 25 do 32 korun za kilogram dle velikosti plodů, naši stánkaři je prodávají za 39 až 45 korun a v českých supermarketech za ně chtějí i 50 korun.

Výletem do Polska tak Češi na okurkách ušetří i polovinu ceny. Ušetřila 360 korun „U nás jsem viděla prodávat okurky za 42 korun, ale tady jsem je sehnala za 30, což je velký rozdíl. Navíc jsou i krásné. Vzala jsem tři pytle po deseti kilogramech pro dceru, a to u stánku, ke kterému jezdím nakupovat pravidelně každý rok,“ řekla Aha! spokojená Jiřina Dytrtová z Teplic nad Metují, když s nákupem odjížděla z polské tržnice v Kudowě Zdroji poblíž Náchoda.

Prodá 400 pytlů za den

Polští trhovci si zájem Čechů o jejich okurky k nakládání nemohou vynachválit. „Hodně si je kupují. Denně prodám až 400 pytlů a už během dopoledne je skoro vše pryč. Když to takhle bude vypadat i v dalších dnech, tak předpokládám, že za dva týdny budeme mít vyprodáno,“ popsala Aha! současnou situaci trhovkyně z polské Kudowy Zdroji.

Víte, že...

...mimořádně špatná úroda nakládaček u nás byla předloni? Způsobili ji přemnožení slimáci.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.