Mladé kuřátko, pečené je zakrátko: Dá se připravit na mnoho způsobů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Mladé kuřátko, pečené je zakrátko: Dá se připravit na mnoho způsobů

Kuře na citrónu
Kuře na citrónu (Foto ara, Shutterstock)

Mladá drůbež dává dobrou pečínku, stará zase dobrou polívku. Tohle pravidlo mějme na paměti, až budeme chystat oběd. Asi se shodneme, že dobře upečené mladé kuřátko prospěje kouzlu domova a připomene mládí, kdy televizní reklama hlásila, že kuře lze zaručeně uchystat 100x jinak! Ono takové pečené kuřátko nám neděli vždy povýšilo na opravdový svátek…

Kuře na citrónu

POTŘEBUJETE: 1 kuře (na čtyři porce cca 1,5 kg) 60 g změklého másla 2 bio citrony 2 stroužky česneku 1 lžíci tymiánu 1 snítku šalvěje 3 cibule sůl pepř olej

POSTUP: Pekáč vymažte olejem a připravte si bylinkové máslo z nastrouhané kůry z ½ citronu, změklého másla, utřeného česneku, tymiánu, pepře a soli. U omytého a osušeného kuřete nadzvedněte kůži na prsou a vytvořte kapsy, do nichž vpravte 2/3 másla. Zbytkem másla kuře pomažte. Půlku zbylého citronu nakrájejte na kousky a společně se snítkou šalvěje dejte dovnitř kuřete. Omotejte provázek kolem nohou, překřižte pod tělem a svažte pevně u stehen. Osolte, opepřete a pečte prsíčky nahoru 20 minut na 180 °C, a pak zakryté dalších 30 minut. Pak do pekáče přidejte na čtvrtky pokrájené cibule se silnějšími plátky citronu (šťávou z nich kuře ještě pokapejte) a pečte odkryté ještě dalších asi 30 minut. Ke kuřeti se hodí brambory.

Na jablkách a šalvěji

POTŘEBUJETE: 1 kuře (cca 1,5 kg) 1 velkou cibuli 1 citron 3 jablka 2 plátky másla sůl hrst šalvějových lístků pár snítek rozmarýnu

POSTUP: Očištěné kuře důkladně osolte zevnitř i zvenčí. Citron omyjte a zbavte kůry, rozkrojte na čtvrtky a vložte s částí šalvěje dovnitř kuřete. Zadní nohy svažte provázkem. Kůži na prsou prsty opatrně oddělte od masa a vzniklou kapsu napěchujte vrstvou másla. Kuře vložte do pekáče prsíčky nahoru, přidejte zbytek bylinek a pečte asi hodinu v troubě vyhřáté na 200 °C. Po půlhodině maso podlijte vodou a pak ještě zhruba 20 minut před dopečením přidejte do pekáče na půlku rozkrojená jablka a na osminky pokrájenou cibuli. Podávejte s rýží přelitou šťávou z pečení.

S pečeným česnekem

POTŘEBUJETE: čerstvé nebo chlazené kuře (1,5 kg) 1 citron 1 celou palici česneku olivový olej sůl čerstvě namletý pepř snítky čerstvého rozmarýnu podle chuti

POSTUP: Sůl i se šťávou z lehce vymačkaného citronu a nasekaným rozmarýnem pečlivě vmasírujte do kůže osušeného kuřete. Půlky citronu pak vložte dovnitř se snítkami rozmarýnu a půlkou neoloupané palice česneku, lehce osolte. Druhou polovinu palice česneku nechte volně v pekáči. Lze přidat i pokrájenou cibuli či oblíbenou zeleninu. Kuře vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi hodinu. Během pečení ho potírejte vypečenou šťávou, můžete podlévat i trochou vody v případě, že by se šťáva připékala. Podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.

Rolky s bazalkou

POTŘEBUJETE: 4 kuřecí stehenní řízky 4 hrsti bazalky 2 hrsti rozmarýnu 125 g mozarelly 4 sušená rajčata v oleji 2 stroužky česneku kuřecí vývar sůl mletý černý pepř chilli koření olej na smažení

POSTUP: Kuřecí plátky naklepané přes fólii osolte, opepřete a posypte nasekanými bylinkami. Přidejte vrstvu strouhané mozarelly a nasekaných rajčat. Plátky stočte do závitků a zajistěte je párátky. V kastrole na rozpáleném oleji osmahněte rolky za všech stran, pak přidejte trochu chilli a plátky česneku. Když se česnek rozvoní, zalijte vše vývarem a pod pokličkou duste doměkka. Maso vyjměte, výpek zredukujte, zaprašte moukou a krátce provařte.

Kuřecí kukuřičný krém

POTŘEBUJETE: 80 g slaniny 2 kuřecí prsa 1 cibuli 2 mrkve 2 řapíky celeru 1 červenou papriku 3 stroužky česneku 750 ml vývaru 250 ml smetany (12%) 500 g mražené kukuřice 1 lžíci škrobu 1 hrst strouhaného parmazánu sladkou papriku pepř sůl tymián

POSTUP: V hrnci osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu a pak ji vyjměte. Na tuku nechte zesklovatět cibuli pokrájenou na kostky, pak přidejte brambory a kuře a postupně i ostatní zeleninu nakrájenou na kostičky. Přidejte nadrobno nasekaný česnek a vše zalijte vývarem. Okořeňte, ale se solí nakládejte opatrně (pokud máte vývar z kostky). Až budou brambory měkké, přilijte smetanu, ve které jste rozmíchali škrob. Polévku nechte na 5 minut provařit, pak vhoďte kukuřici a sýr. Chcete-li ji hustou, polovinu rozmixujte na krém a smíchejte s druhou polovinou. Nakonec ozdobte slaninou. Zeleninu lze obměňovat, ale celer by neměl chybět nikdy, dodá správnou vůni.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.