Polské kuřecí zabilo 5 lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Polské kuřecí zabilo 5 lidí!

Nugety jsou oblíbené u dětí.
Nugety jsou oblíbené u dětí. (foto ara)

Polské maso v Česku nemá moc dobrou pověst, v Británii se ho teď ale asi dlouho nikdo ani nedotkne. Pět lidí tam za loňský rok zemřelo na salmonelózu a desítky dalších byly nakaženy po pozření kuřecího dovezeného od našich severních sousedů.

Alarmující podle vládního Úřadu pro potraviny (Food Standard Agency ‒ FSA), který vykonává na ostrovech funkci hygieny, je fakt, že mezi nakaženými byly i děti a že se vadné maso prodávalo ve velkých supermarketech. „Maso z Polska zpracované na mražené kuřecí výrobky obvykle kupují rodiče jako levné a bezpracné jídlo pro děti. Asi 44 procent obětí bylo ve věku 16 let a méně,“ informuje deník The Daily Mail. O případných pokutách nebo sankcích zatím nebylo rozhodnuto.

I supermarkety

Mezi produkty nakaženými dvěma různými kmeny salmonely byly hlavně kyblíky s vykoštěnou kuřecí kýtou (horní části stehen) prodávající se pod značkou SFC a kuřecí nugety Chick Inn 32 Jumbo Chicken Nuggets od firmy Vestey Foods. Produkty prodávaly nejběžnější supermarkety. Obě společnosti pochybení přiznaly a omluvily se veřejnosti. Neuvedly ale, zda budou v dovozu z Polska pokračovat. Už v říjnu musely likvidovat vadné maso z Polska velké řetězce Lidl, Aldi nebo Iceland. Celkem se salmonelózou z polského masa nakazilo 480 lidí, třetina z nich musela být hospitalizovaná. Nejvíce případů otravy bylo v Anglii (400), 42 ve Skotsku, 31 ve Walesu a sedm v Severním Irsku. Také Irsko nezůstalo stranou...

Bakteriální původ

Salmonelóza je poměrně rozšířené průjmové onemocnění, původcem je bakterie salmonella. Ta se do našeho těla dostává ústy infikovanou potravou, rukama nebo na nádobí. Inkubační doba salmonely je 6 až 48 hodin. Po této době se objevují četné vodnaté průjmy, bolesti až křeče břicha, zvracení a horečka, obtíže v krajním případě mohou skončit i smrtí pacienta.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.