Polské kuřecí zabilo 5 lidí!
Polské maso v Česku nemá moc dobrou pověst, v Británii se ho teď ale asi dlouho nikdo ani nedotkne. Pět lidí tam za loňský rok zemřelo na salmonelózu a desítky dalších byly nakaženy po pozření kuřecího dovezeného od našich severních sousedů.
Alarmující podle vládního Úřadu pro potraviny (Food Standard Agency ‒ FSA), který vykonává na ostrovech funkci hygieny, je fakt, že mezi nakaženými byly i děti a že se vadné maso prodávalo ve velkých supermarketech. „Maso z Polska zpracované na mražené kuřecí výrobky obvykle kupují rodiče jako levné a bezpracné jídlo pro děti. Asi 44 procent obětí bylo ve věku 16 let a méně,“ informuje deník The Daily Mail. O případných pokutách nebo sankcích zatím nebylo rozhodnuto.
I supermarkety
Mezi produkty nakaženými dvěma různými kmeny salmonely byly hlavně kyblíky s vykoštěnou kuřecí kýtou (horní části stehen) prodávající se pod značkou SFC a kuřecí nugety Chick Inn 32 Jumbo Chicken Nuggets od firmy Vestey Foods. Produkty prodávaly nejběžnější supermarkety. Obě společnosti pochybení přiznaly a omluvily se veřejnosti. Neuvedly ale, zda budou v dovozu z Polska pokračovat. Už v říjnu musely likvidovat vadné maso z Polska velké řetězce Lidl, Aldi nebo Iceland. Celkem se salmonelózou z polského masa nakazilo 480 lidí, třetina z nich musela být hospitalizovaná. Nejvíce případů otravy bylo v Anglii (400), 42 ve Skotsku, 31 ve Walesu a sedm v Severním Irsku. Také Irsko nezůstalo stranou...
Bakteriální původ
Salmonelóza je poměrně rozšířené průjmové onemocnění, původcem je bakterie salmonella. Ta se do našeho těla dostává ústy infikovanou potravou, rukama nebo na nádobí. Inkubační doba salmonely je 6 až 48 hodin. Po této době se objevují četné vodnaté průjmy, bolesti až křeče břicha, zvracení a horečka, obtíže v krajním případě mohou skončit i smrtí pacienta.