Další polské salmonelózní dodávky... 16 tun drůbežího s bakterií | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Další polské salmonelózní dodávky... 16 tun drůbežího s bakterií

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk.cz)

Za poslední měsíc se na český trh dostalo zhruba 16 tun polského drůbežího se salmonelou, které se nejspíš všechno snědlo. Jeho dovozci musí teď dávat maso předem kontrolovat.

Podle Státní veterinární správy veterináři objevili bakterii v těchto dodávkách až po datu spotřeby. Nakažené kuřecí a krůtí maso přitom směřovalo k 12 příjemcům, mezi nimiž je i sklad řetězce Albert nebo jeden z velkých distributorů Bidfood. Právě oni musí podle mimořádných opatření, které veterináři už dřív vyhlásili, nyní nechat všechny zásilky z Polska před uvedením na trh zkontrolovat. Salmonela způsobuje nebezpečné průjmy a maso je třeba dobře tepelně zpracovat. Hrozí ale tzv. křížová kontaminace, kdy se bakterie uchytí třeba na noži.

Položí to řezníka?

O ukončení podnikání uvažuje kvůli polskému nakaženému masu majitel řeznictví z Ludgeřovic na Opavsku Vlastimil Šajtar. V jeho prodejně před časem skončilo 255 kilogramů nakaženého drůbežího a aby mohl to polské nadále prodávat, musí každé nechat laboratorně vyšetřit. „Je nemožné dovážet maso a nechat ho pokaždé vyšetřit,“ říká. Rychlejší verze testů trvá prý den, ale je příliš drahá. Levnější je pak hotova až za tři dny, kdy je maso už neprodejné....

Přečtěte si
zzapp
23. 5. 2019 • 21:07

Nechápu,stále se o tom mele. A nic. Jednoduché - vy /doda­vate­lé,pro­dejci/ sem nevozte bordel, a navíc...- chlazené maso skladujte tak, jak máte /v teplotě -1 až 4 stupně/ a vy /zákaz­níci,­spot­řebi­telé/ nekupujte ten bordel v krámě. Howgh.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.