Největší mýty o kuřecím masu: Čemu věříte vy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší mýty o kuřecím masu: Čemu věříte vy?

Kuřecí maso
Kuřecí maso (Profimedia)

Máte rádi kuřecí maso? Nejste sami! Nejméně třikrát týdně si ho podle průzkumů dá každý druhý Čech. O kuřecím mase ale koluje i řada mýtů. Víte, co je na nich pravdy? 

*Při pokojové teplotě vydrží několik hodin NE

Kuřecímu masu rozhodně neprospívá »pobyt« v teple. Pokud jsou teploty vyšší než 32 °C, může maso zůstat venku pouze jednu hodinu. Při teplotách od 4,5 °C do 32 °C jsou to maximálně dvě hodiny. Po překročení této doby se bakterie, které mohou způsobit žaludeční potíže nebo salmonelu, začnou množit.

*Málo propečené je nebezpečné ANO

U kuřecího masa je důležitá dostatečná tepelná úprava. Maso nesmí být krvavé a musí jít dobře od kosti. Jinak hrozí bolesti břicha, dehydratace a vyčerpání organismu.

*Je plné antibiotik a růstových hormonů NE

Růstové hormony nesmějí chovatelé podávat zvířatům vůbec a v případě léčiv mohou používat jen ta schválená. „Používání léků na straně chovatele je podle EU klasifikováno jako úmyslné porušení předpisů,“ říká Ivana Dlouhá z KFC. Růstové hormony nesmějí chovatelé podávat zvířatům vůbec a v případě léčiv mohou používat jen ta schválená.

*Je dietnější než jiné druhy ANO i NE

Ve srovnání s ostatními druhy mas má obecně nižší energetickou hodnotu, méně tuku a cholesterolu. Obsah tuku ale záleží na části těla, kterou konzumujeme. Kuřecí stehno s kůží může mít až 20 % tuku a naopak vepřová kýta má 3 až 10 % tuku.

*Označení CZ znamená české maso NE

Chcete koupit jen maso z kuřat vypěstovaných v Česku, a tak hledáte na obalu značení CZ? Bohužel to nezaručuje, že výrobek pochází Česka. „Toto označení znamená pouze to, že poslední zpracování proběhlo u nás. Stejné je to například u vajec, proto se vždy raději ptejte po zemi původu,“ radí Dlouhá.

*Před vařením byste měli kuřecí opláchnout NE

Maso se před vařením zásadně neoplachuje, vodou by se mohly začít šířit nebezpečné bakterie. Oplachování masa tak znamená vysoké riziko křížové kontaminace třeba na zeleninu na salát. Nejlepší způsob, jak se případných bakterií zbavit, je vaření nebo grilování při vysoké teplotě, která spolehlivě bakterie usmrtí.

*Po grilovačce ho stačí dát do lednice a sníst za pár dní ANO i NE

Záleží na tom, jak dlouho bylo maso po grilování na vzduchu. Jestli více než dvě hodiny, ani ho do lednice nedávejte a rovnou vyhoďte. Pokud jste ho ale dali do chladu včas, vydrží v lednici v uzavřené nádobě až čtyři dny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.