Kuřata v supermarketech: Vyznejte se v jejich značení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Kuřata v supermarketech: Vyznejte se v jejich značení

Takzvanou nemoc bílých vláken se projevuje skrze bílé tukové pruhy. Maso z údajně nemocných kuřat aktivisté objevili u 96 % vzorků.
Takzvanou nemoc bílých vláken se projevuje skrze bílé tukové pruhy. Maso z údajně nemocných kuřat aktivisté objevili u 96 % vzorků.  (Foto OBRAZ )

Možná se na obal kuřecího ani nedíváte, možná jen hodíte oko na identifikační štítek, kde je značka CZ. To ale ještě neznamená, že maso, které držíte v ruce, pochází z Česka. Může být z různých koutů světa. Aha! Vám poradí, jak se v tom vyznat.

Spoléhat se na identifikační oválek na obalu kuřecího, který začíná písmeny CZ (např. CZ 931ES), nestačí. Jde o identifikaci schváleného podniku, ve kterém došlo k poslední hygienicky podstatné manipulaci s potravinou (např. balení). Nejde ale o informaci o zemi původu. Abyste se tenhle údaj dozvěděli, musíte se do obalu více začíst.

Kde zjistíte odkud je?

  • Kupříkladu kuře může pocházet z Polska, ale porcování a balení se uskutečnilo v Česku. V oválku by tak byla zkratka CZ a identifikační kód českého podniku. Zkratka CZ tak o zemi původu nic neprozrazuje, označuje se tím pouze zdravotní nezávadnost masa.
  • Abyste poznali, jaký původ maso má, musí být na etiketě vždy kromě oválku uvedené i místo chovu a místo porážky. Tato povinnost platí od dubna 2015. Pokud bylo kuře chováno a poraženo v jedné zemi, mohou být obě informace shrnuté pod jednu kolonku označenou jako původ. To platí i pro pultový prodej, informace musí být v těsné blízkosti.

Mražené vybírejte pečlivěji

U mraženého kuřecího se vám může stát, že po rozmrazení máte místo flákoty základ na kuřecí vývar. Může za to přidaná voda, kterou některé výrobky obsahují. Ovlivňuje to především způsob chlazení, které může být v rámci Evropské unie různé. V Česku všichni výrobci drůbežího používají při chlazení masa vzduch, případně vzduch v kombinaci s mírným mlžením. V jiných evropských zemích drůbežáři maso chladí vodou, a to je »kámen úrazu«. V kuřecím mase je pak kvůli tomu vyšší množství »nasáklé« vody, za kterou platíte cenu jako za maso. Tady je to tajné U masných výrobků – šunky, párky nebo salámy – povinnost uvádět původ masa neplatí. Na obale je jen identifikační oválek, informující o poslední manipulaci. Původ použitého masa tak výrobci mohou tajit.

A, nebo B?

Kuřecí se dělí do dvou skupin jakosti – A a B. Třídění se provádí po vychlazení na základě několika pravidel, která se posuzují subjektivně.

Do třídy jakosti A se řadí kuřecí maso, které je čisté, bez zápachu, bez viditelného poranění či vyčnívajících kostí. Musí být plně zmasilé a prsa a stehna dobře vyvinutá. Hluboce zmrazené pak navíc nesmí vykazovat žádné stopy po spálení mrazem.

Do třídy jakosti B patří kuřecí, které nevyhovuje třídě jakosti A.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.