Jak vybrat maso na gril? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 22. července 2025

Svátek slaví Magdaléna, zítra Libor

Jak vybrat maso na gril?

Perfektně propečený steak není žádná věda.
Perfektně propečený steak není žádná věda. (iStock)

Grilování považuje 8 z 10 Čechů za nezbytnou součást společenského života a ideální příležitost pro setkání s rodinou a přáteli. Aby se ale vše vydařilo na jedničku, je nutné vybrat správné maso. Ať už grilujete jakkoliv často, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept vás od katastrofy nezachrání. Aha! radí, jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu grilu.

Hovězí potřebuje čas

Hovězí na gril by mělo být dostatečně uzrálé a lehce prorostlé. „Základní pravidlo při výběru masa je jednoduché – tuk nese chuť. Správně prorostlý steak tak bude díky němu i šťavnatý a nezmění se v tuhou nepoživatelnou placku,“ radí Pavel Šilhánek, specialista na maso z Košík.cz. Tip Aha!: Na grilování se nejvíc hodí nízký a vysoký roštěnec, svíčková nebo květová špička.

Hamburgery chtějí jen sůl a pepř

Na burgery kupujte čistě mleté hovězí bez přídavku »pojítek« či dochucovadel. Pokud si maso melete doma sami, volte tučnější, třeba z krku. Platí, že méně je více, a do masa stačí přidat jen sůl a pepř. Burgery tvarujte rychle, abyste neporušili strukturu mletého masa a burger pak nebyl příliš tuhý. Tip Aha!: Mleté maso musí být čerstvé. Z mraženého lahůdku nevykouzlíte a bude se na grilu rozpadat.

Vepřové je klasika

Vepřové jako favorit české kuchyně, navíc nemusíte řešit jeho vyzrálost. Na grilování je skvělá krkovice, která má vyšší obsah tuku, a bude tak šťavnatá. Chybu neuděláte ani s kotletou, která je sice libovější a může se rychleji vysušovat, ale snadno jí dodáte chuť marinádou. Tip Aha!: Ozdobou grilování jsou žebírka. Nejlepší jsou vysoká žebra s dostatečným množstvím masa. + Zkuste bůček Trendem je grilovaný bůček. Můžete ho připravit třeba na asijský způsob s marinádou ze zázvoru, česneku a sójovou omáčkou nebo zkusit klasiku v podobě medu a piva.

rámeček Kuřecí si pohlídejte U drůbežího masa pozorně hlídejte dobu přípravy. Kvůli nízkému obsahu tuku se kuřecí a krůtí rychle vysušuje. Grilujte ho na střední teplotě okolo 160 °C a teploměrem pohlídejte, zda je maso hotové. Vnitřní teplota by měla být cca 70 °C. Tip Aha!: Chybu neuděláte s husími nebo kachními stehny, klasikou jsou křupavá křidélka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry