Jak vybrat maso na gril?

Grilování považuje 8 z 10 Čechů za nezbytnou součást společenského života a ideální příležitost pro setkání s rodinou a přáteli. Aby se ale vše vydařilo na jedničku, je nutné vybrat správné maso. Ať už grilujete jakkoliv často, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept vás od katastrofy nezachrání. Aha! radí, jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu grilu.
Hovězí potřebuje čas
Hovězí na gril by mělo být dostatečně uzrálé a lehce prorostlé. „Základní pravidlo při výběru masa je jednoduché – tuk nese chuť. Správně prorostlý steak tak bude díky němu i šťavnatý a nezmění se v tuhou nepoživatelnou placku,“ radí Pavel Šilhánek, specialista na maso z Košík.cz. Tip Aha!: Na grilování se nejvíc hodí nízký a vysoký roštěnec, svíčková nebo květová špička.
Hamburgery chtějí jen sůl a pepř
Na burgery kupujte čistě mleté hovězí bez přídavku »pojítek« či dochucovadel. Pokud si maso melete doma sami, volte tučnější, třeba z krku. Platí, že méně je více, a do masa stačí přidat jen sůl a pepř. Burgery tvarujte rychle, abyste neporušili strukturu mletého masa a burger pak nebyl příliš tuhý. Tip Aha!: Mleté maso musí být čerstvé. Z mraženého lahůdku nevykouzlíte a bude se na grilu rozpadat.
Vepřové je klasika
Vepřové jako favorit české kuchyně, navíc nemusíte řešit jeho vyzrálost. Na grilování je skvělá krkovice, která má vyšší obsah tuku, a bude tak šťavnatá. Chybu neuděláte ani s kotletou, která je sice libovější a může se rychleji vysušovat, ale snadno jí dodáte chuť marinádou. Tip Aha!: Ozdobou grilování jsou žebírka. Nejlepší jsou vysoká žebra s dostatečným množstvím masa. + Zkuste bůček Trendem je grilovaný bůček. Můžete ho připravit třeba na asijský způsob s marinádou ze zázvoru, česneku a sójovou omáčkou nebo zkusit klasiku v podobě medu a piva.
rámeček Kuřecí si pohlídejte U drůbežího masa pozorně hlídejte dobu přípravy. Kvůli nízkému obsahu tuku se kuřecí a krůtí rychle vysušuje. Grilujte ho na střední teplotě okolo 160 °C a teploměrem pohlídejte, zda je maso hotové. Vnitřní teplota by měla být cca 70 °C. Tip Aha!: Chybu neuděláte s husími nebo kachními stehny, klasikou jsou křupavá křidélka.