Špinavý rošt dokáže pokazit párty i žaludek: Čistý gril krok za krokem

Sezona grilování je tu. Jak dostat gril do skvělého stavu, abyste se za jídlo z něj nemuseli stydět? Jako v každé kuchyni, i v té letní je základem čistota. Tak vyhrnout rukávy a drátěnku do ruky, jdeme na to.
Odstraňte nánosy z roštu
Všechny připečené zbytky musí pryč. Silně znečištěný rošt je dobré nejdříve oškrábat a lehce omýt a dát do myčky. Jestli se vám tam nevejde, nezbude než poctivá ruční práce. Tohle vám může pomoci...
Vypálit
Plynový gril zapněte na plný výkon na 20 minut. Ale pozor, když je nečistot příliš, mohly by se vznítit. Pozor především na zbytky v odkapávací misce. Když rošt trochu zchladne, oškrábejte jej.
Oškrábat
Na základní očistu roštu použijte speciální škrabku či špachtli, anebo kartáč. Když nic takového nemáte po ruce, pomůže třeba i koule z alobalu. Nejlépe se škrábe rošt ještě teplý.
Louhovat
Na odolnou špínu platí specializovaná chemie na grily, anebo rošt přes noc namočte ve směsi čističe na nádobí s vodou, či v teplé vodě s octem či jedlou sodou. Pak jdou připáleniny snadno dolů. Malého znečištění se zbavíte i půlkou cibule, kterou budete horký rošt přejíždět. Litinový rošt nezapomeňte po očistě usušit a naolejovat, aby nereznul.
Natřít
Dobře očištěný rošt před grilováním naolejujte jedlým olejem. Stačí přetřít koulí z papírové utěrky, kterou v grilovacích kleštích namočíte v trošce oleje.
Opakovat
Nenechte si špínu přerůst přes hlavu a postup opakujte po každém grilování. Nečistoty totiž urychlují korozi grilu a množí se v nich bakterie a plísně.
Vnitřek vymeťte
U grilů na dřevěné uhlí odstraňte zbytky uhlí a popel, protože ten zadržuje vlhkost a podporuje rezivění. Vnitřní stěny očistěte škrabkou nebo kartáčem, případně speciálním čisticím prostředkem na grily. Variantou je i po základní očistě gril vypálit a po zchladnutí dočistit.
Na plášť jemně
Plášť grilu se čistí jen jemným čisticím prostředkem, teplou vodou, hadříkem a houbičkou. Lak je základní ochranou proti rezivění a nesmí se poničit. Zároveň je ale vnější očista skvělým okamžikem kdy můžete zkontrolovat a dotáhnout všechny spoje, u plynových zkontrolovat i hadičky přívodu plynu, zda nejsou zpuchřelé. Hadičku či spoj natřete jarovou vodou a zapnete přívod plynu. Kde se tvoří bublinky, tam uniká.
Tipy a triky pro grilmajstry
Předehřejte a naolejujte rošt. Předehřejte gril se zavřeným víkem po dobu 10 – 15 minut. Naolejujte rošt papírovou utěrkou a kleštěmi, abyste zabránili přilepení. Používejte správné nástroje. Investujte do pevných kleští, teploměru na maso a kartáče na gril pro efektivní pečení i čištění. Udržujte víko zavřené. Zachycuje teplo a kouř, peče jídlo rovnoměrněji a zvýrazňuje chuť. Zakrývejte, když se nepoužívá. Chraňte svůj gril před povětrnostními vlivy krytem, abyste zabránili korozi a prodloužili jeho životnost.