Do každého parného počasí: Recepty na letní saláty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 4. října 2024

Svátek slaví František, zítra Eliška

Do každého parného počasí: Recepty na letní saláty

Testy Blesku Caesar salát
Testy Blesku Caesar salát (red)

Příloha ke grilovanému masu, zdravý oběd nebo lehká letní večeře. Variant, jak si připravit salát, je nepřeberné množství, takže si pochutná každý. Aha! vám přináší osvěžující recepty...

Caesar s kuřecím a slaninou

Potřebujete – na salát: 500 g římského salátu, 6 plátků bílého toustového chleba, 1 lžíci přepuštěného másla, 50 g hoblinek parmazánu, sůl a pepř, 2 kuřecí prsa, 100 g slaniny, 1 lžíci řepkového oleje. Na zálivku: 1 lžičku dijonské hořčice, 2 žloutky, 150 ml extra panenského olivového oleje, 50 g strouhaného parmazánu, 3 ks ančoviček, šťávu z 1 citronu, 1 lžičku bílého vinného octu, 2 stroužky česneku, sůl a pepř.

Postup: Na kostičky nakrájený toustový chléb opečte dozlatova na másle. Česnek a ančovičky nakrájejte nadrobno. Žloutky smíchejte s citronovou šťávou a šlehejte. Za stálého míchání přilévejte olivový olej, dokud nevznikne majonéza. Do ní přimíchejte připravený česnek s ančovičkami, dijonskou hořčici, sůl a pepř dle chuti, strouhaný parmazán a vinný ocet. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Na pánvičce nejprve opečte do křupava plátky slaniny. Poté vyndejte a k výpeku přilejte trochu řepkového oleje a restujte kuřecí kousky dozlatova. Římský salát natrhejte na kousky, smíchejte se zálivkou a servírujte s kuřecím, slaninou, hoblinkami parmazánu a krutony.

Caprese

Potřebujete: 250 g velkých rajčat, 150 g mozzarelly, plnou hrst čerstvé bazalky, extra panenský olivový olej, sůl a pepř, balzamikový ocet (lze vynechat).

Postup: Rajčata omyjte a nakrájejte na plátky. Z mozzarelly slijte nálev a sýr také nakrájejte na plátky. Obě ingredience vyskládejte na talíř, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem (případně dochuťte balzamikovým octem). Ozdobte čerstvou bazalkou.

Řecký

Potřebujete: 2 salátové okurky, 400 g cherry rajčat, 1 červenou papriku, plnou hrst černých oliv bez pecky, ½ červené cibule, 4 lžíce extra panenského olivového olee, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, 90 g balkánského sýra, 1 lžičku oregana.

Postup: Okurky, papriku a rajčata nakrájejte na podobně velké kousky. Olivy nakrájejte na plátky a cibuli na proužky. Dejte do větší mísy, osolte a opepřete a promíchejte. Přilijte olivový olej, citronovou šťávu a přisypejte rozdrolený balkánský sýr a lžičku oregana. Promíchejte.

Tzatziki

Potřebujete: 1 salátovou okurku, 300 g hustého bílého jogurtu (ideálně řeckého), 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíci vinného octa, lžíci nasekané máty, lžíci nasekaného kopru, 1 – 2 stroužky česneku, sůl a pepř dle chuti.

Postup: Nastrouhejte nahrubo okurku a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny. Jogurt smíchejte s olejem, octem, prolisovaným česnekem, koprem a mátou. Směs promíchejte s okurkou, osolte a opepřete dle chuti. Dejte alespoň na 30 minut do lednice.

Rajčatová klasika

Potřebujete: 8 velkých zralých rajčat, 1 menší červenou cibuli, 4 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, sůl a pepř dle chuti

Postup: Smíchejte olej, ocet, osolte a opepřete. Promíchejte zálivku. Rajčata nakrájejte na menší kousky, cibuli na proužky a dejte do mísy. Promíchejte se zálivkou a dejte alespoň na 30 minut do lednice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.