Studená polévka Gazpacho

POTŘEBUJETE: 1 kg vyzrálých rajčat 1 salátovou okurku 1 papriku ½ červené cibule 1 stroužek česneku 4 lžíce panenského olivového oleje 2 lžíce červeného vinného octa ½ lžičky soli mletý černý pepř 2 plátky bílého chleba
Rajčatům vykrojíme tuhé místo, kde vrůstala stopka. Rozkrojíme je napůl a lžící z nich vydlabeme dužinu se semínky. Větší kousky rajčat ještě překrájíme. Okurku oloupeme, papriku očistíme od semeníku se semínky. Oba druhy zeleniny nakrájíme na kousky velikosti sousta. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme nahrubo, česnek najemno. Všechnu zeleninu, olej, ocet, sůl a pepř vhodíme do mixéru a krátce rozmixujeme na kaši. Z chleba odřežeme kůrku, pokrájíme ho na větší kousky a přidáme k surovinám v mixéru. Necháme 2 až 3 minuty nasáknout. Znovu rozmixujeme, tentokrát co nejvíc dohladka. Přelijeme do vhodné skleněné nádoby a necháme před podáváním aspoň hodinu vychladit.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 28.