Grilování: Veganský burger

POTŘEBUJETE: 1 směs na přípravu veganských burgerů s klíčenou fazolí mungo od značky Semix (150 g) 240 ml vody 40 ml rostlinného oleje 1 cibuli olivový olej 50 g másla 1 lžíci třtinového cukru 2 hrsti salátu dle chuti 1 rajče 1 salátovou okurku 4 burgerové housky 1 veganskou majonézu 4 plátky rostlinného sýru
Nejdříve si připravíme, ideálně den předem, základ na veganský burger – do misky nasypeme směs, přidáme 240 ml studené až ledové vody a 40 ml rostlinného oleje. Vše promícháme a necháme 30 minut odstát. Poté směs formujeme do tvaru placek o výšce cca 1 cm, které necháme odležet několik hodin v lednici. Cibuli očistíme, nakrájíme na půlkolečka a pomalu ji orestujeme na trošce oleji s máslem, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté ji zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Salát omyjeme, natrháme na menší a necháme okapat, rajčata a okurku očistíme a nakrájíme na kolečka. Na rozpálený gril dáme připravené placky potřené olejem a za pravidelného otáčení je necháme grilovat, dokud se hezky nepropečou. Housky rozpůlíme a z vnitřní strany krátce opečeme a můžeme kompletovat. Pečivo bohatě potřeme majonézou a na spodní část navrstvíme salát, rajče, okurku, burger placku, sýr, cibulku, další salát a přiklopíme druhou půlkou housky.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 26.