Bábovka s jablky

POTŘEBUJETE: 250 g nahrubo nastrouhaných jablek 2 sklenice (250 ml) hladké mouky 1 prášek do pečiva ½ sklenice krupicového cukru 1 vanilkový cukr kůru z ½ citronu 1 špetku soli ½ sklenice slunečnicového oleje 50 g rozpuštěného másla 3 celá vejce 100 ml mléka 2 lžíce kakaa
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou na 180°C. Mouku smícháme v míse s kypřicím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí. Přidáme olej, rozpuštěné máslo, vejce, mléko a vařečkou promícháme, až se vše dobře spojí. Do těsta nakonec přidáme nastrouhaná jablka a vše opět promícháme. Půlku těsta dáme stranou a do druhé půlky zamícháme kakao. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto světlé a tmavé ve formě střídáme, aby vzniklo mramorování. Bábovku pečeme 50 minut, pak špejlí vyzkoušíme, zda se těsto nelepí. Pokud ano, tak ještě pár minut pečení přidáme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 28.