Uvařte si po středomořsku: Grilované kalamáry

POTŘEBUJETE: 2 kg čerstvých kalamárů
NA MARINÁDU: šťávu ze 2 citronů 5 stroužků česneku 1 svazek čerstvé petrželky 200 ml panenského olivového oleje 2 snítky čerstvého tymiánu sůl mletý pepř
NA ZELENINU: 500 g brambor 500 g baby špenátu 200 g zelených fazolek 100 ml olivového oleje
Připravíme si marinádu z citronové šťávy, najemno nasekané petrželky, nahrubo nakrájeného česneku, nasekaných snítek tymiánu, olivového oleje, soli a pepře. Kalamáry je potřeba očistit, tělo oddělit od chapadel, odstranit centrální kost a vnitřnosti, odstranit oči a ústní otvor z chapadel. Očištěné kalamáry vložíme do cedníku, dobře propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Pak dáme do připravené marinády alespoň na hodinu. Mezitím si připravíme zeleninu. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody, dokud nezměknou. V pánvi pak rozehřejeme olej, na něm cca 2 minuty orestujeme baby špenát a fazolky a přidáme brambory. Dobře promícháme, orestujeme ještě další 2 minuty, osolíme a opepříme a přikryjeme pokličkou, aby zelenina nevychladla. Kalamáry dáme na rozpálený gril a opékáme 5 až 10 minut. Zhruba v polovině času otočíme a několikrát potřeme marinádou. Po sundání z grilu potřeme hotové kalamáry zbylou marinádou. Sundáme z grilu do nádoby s poklicí a zalijeme zbylou marinádou. Kalamáry podáváme se zeleninovou směsí.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 29.