Ochutnejte Balkán: Bulharská musaka

POTŘEBUJETE: 7 2 kg brambor 1 kg mletého masa mix 3 střední lilky 2 cibule 4 stroužky česneku 1 plechovku krájených rajčat 1 lžíce směsi koření Čubrica sůl mletý pepř 8 vajec 3 lžíce bílého jogurtu olivový olej
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Lilky nakrájíme na centimetrová kolečka, rozložíme je na plech s pečicím papírem, potřeme je olivovým olejem a osolíme. Dáme do trouby vyhřáté na 180 ˚C a pečeme asi 15 minut, dokud lilek nezačne lehce hnědnout. Pak ho vyjmeme a dáme stranou. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a restujeme ho s tím, že ho vařečkou stále oddělujeme. Přihodíme nahrubo nasekaný česnek a nakonec zasypeme čubricou. Osolíme, opepříme a přilijeme krájená rajčata. Společně dusíme asi 10 minut na mírném ohni. Brambory oloupeme, nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky. Pekáč vytřeme olivovým olejem. Na dno vyskládáme plátky brambor, lehce je osolíme, na ně dáme vrstvu opečeného lilku a zalijeme polovinou masové směsi. Postup ještě jendou nebo dvakrát zopakujeme, navrchu by měly být brambory. V misce rozšleháme vejce s 3 lžícemi bílého jogurtu, směs trochu osolíme a rovnoměrně nalijeme na připravenou musaku v pekáči. Dáme péct odkryté do vyhřáté trouby na 180 ˚C zhruba na půl hodiny, aby brambory na povrchu zezlátly.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 30.