Rádce do kuchyně: Nejlepší recepty na podzimní polévky

Podzimní sychravé dny jsou tu. Jak zahřát tělo a potěšit duši? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Aha! vám přináší recepty na hřejivé podzimní polévky...
Rajčatová
Potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1 stvol řapíkatého celeru, 150 g mrkve, 250 g brambor, 2 bobkové listy, 3 lžíce rajčatového pyré, 1 lžíci cukru, 1 lžíci vinného octu, 2 plechovky konzervovaných rajčat, 1 kostku zeleninového vývaru, 200 ml smetany, sůl a pepř, bazalku na ozdobu.
Postup: Na oleji orestujte najemno nasekanou cibuli, nakrájený celer, na kostky nakrájenou mrkev a brambory. Poté přidejte bobkové listy a restujte pár minut. Vmíchejte rajčatové pyré, cukr, ocet, konzervovaná rajčata a přidejte kostku zeleninového vývaru. Promíchejte a přilijte 250 ml horké vody. Na mírném plameni nechte probublávat 15 minut, dokud nezměknou brambory. Vyndejte bobkové listy a polévku rozmixujte do hladka. Na závěr vmíchejte smetanu. Dochuťte solí, pepřem. Podávejte ozdobené bazalkou.
Z muškátové dýně
Potřebujete: 1 větší muškátovou dýni, 2 brambory, 3 lžíce řepkového oleje, sůl a pepř, 1 lžíci másla, 1 cibuli, 1 stvol řapíkatého celeru, 1 větší mrkev, 1 lžíci čerstvého tymiánu, 750 ml kuřecího vývaru. Postup: Dýni oloupejte, rozkrojte a vydlabejte z ní semínka. Poté nakrájejte na kostičky. Brambory a mrkev oloupejte, celer omyjte a zeleninu nakrájejte na menší kousky.
Troubu předehřejte na 180 °C a na plech vyložený pečícím papírem rozprostřete dýni a brambory. Promíchejte s olejem a osolte a opepřete. Pečte zhruba 30 minut.
V hrnci na oleji a másle orestujte cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte mrkev, celer a tymián a restujte, dokud nezměknou. Ke směsi přidejte opečenou dýni, brambory a zalijte vývarem. Povařte zhruba 10 minut a poté rozmixujte do hladka. Dochuťte solí a pepřem.
Francouzská cibulačka
Potřebujete: 4 lžíce másla, 3 velké cibule, 2 lžíce mouky, sůl a pepř, ½ hrnku bílého vína, 4 hrnky hovězího vývaru, 2 hrnky kuřecího vývaru, 8 větviček tymiánu, 8 plátků bagety, olej na potření, 1 stroužek česneku, 1 hrnek strouhaného sýra.
Postup: Cibuli oloupejte, rozkrojte na polovinu a nakrájejte podélně na proužky. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte cibuli, vydatně osolte a promíchejte. Přiklopte a na mírném ohni poduste 10 – 15 minut. Poté odklopte a za občasného míchání nechte cibuli postupně zkaramelizovat (cca 30 až 60 minut). Přidejte mouku a promíchejte. Po minutě přilijte víno a rozmíchejte. Jakmile se alkohol odpaří, přilijte kuřecí a hovězí vývar, větvičky tymiánu a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a nechte pobublávat, občas zamíchejte. Po 15 minutách vyndejte tymián a dochuťte solí a pepřem. Plátky bagety potřete olejem a nechte opéct v troubě do zlatohnědé barvy. Poté potřete česnekem z obou stran. Polévku nalijte do zapékacích misek. Navrch naskládejte plátky bagety a zasypte strouhaným sýrem. Zapečte v troubě a podávejte.
Mrkvovo-zázvorová
Potřebujete: 2 lžíce řepkového oleje, 2 cm kus čerstvého zázvoru, 1 menší šalotku, 2 stroužky česneku, 450 g mrkve, 1 lžíce kari pasty, 320 ml zeleninového vývaru, 1 plechovku kokosového mléka, sůl, ½ limetky, 1 lžíce rybí omáčky.
Postup: Mrkev oloupejte a nakrájejte na kousky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Oloupaný a nadrobno nasekaný česnek a šalotku spolu se zázvorem orestujte na oleji. Přidejte mrkev a kari pastu a promíchejte. Restujte 2 minuty a poté vlijte vývar, kokosové mléko, rybí omáčku a osolte. Přiveďte k varu a vařte 10 – 15 minut. Přidejte kůru a šťávu z limetky. Rozmixujte do hladka a dochuťte solí.