Letní zelenina: Polévka z pečených paprik
POTŘEBUJETE: 750 g červených paprik tenkostěnných 2 lžíce olivového oleje ½ cibule 2 stroužky česneku 1 l kuřecího vývaru 1 špetku sušeného tymiánu 1 lžičku červené papriky 100 ml 12% smetany na vaření cukr
Troubu rozpálíme na maximum. Papriky opláchneme, osušíme a dáme je na pečicí papír. Zakapeme je olivovým olejem, přesuneme je do trouby a pečeme do zhnědnutí (v průběhu je nezapomeneme otočit). Papriky vyndáme a hned přiklopíme, aby se zapařily – budou se pak dobře loupat. Lehce zchladlé opatrně oloupeme (ať si nespálíme prsty), vyndáme vnitřky a nakrájíme na silnější proužky. V hrnci rozpálíme olivový olej, na kterém smažíme na kostičky nakrájenou cibuli až do zesklovatění. K cibuli přidáme papriky a prolisovaný česnek. Dáme tomu ještě 2–3 minuty restování. Zalijeme vývarem a přidáme špetku sušeného tymiánu, červenou papriku a necháme 10 minut vařit. Polévku pak dobře rozmixujeme, dle chuti osolíme, poté zjemníme smetanou a také lžičkou cukru.
Tip od spoluautorky Velké polévkové bichle, Pavlíny Mähringové: „Do polévky se skvěle hodí semínková drť. Tu si jednoduše připravíte rozmixováním lněného, konopného a sezamového semínka s troškou soli. Jde o dokonalou nutriční třešničku na dortu. “
Více receptů v tištěném APŽ číslo 32 a také v knize Velká polévková bichle.