Letní zelenina: Paprikovo-okurková čalamáda
POTŘEBUJETE: 600 g okurek 4 bílé/zelené papriky 2 červené papriky (kapie) 2 červené cibule 1,5 - 1,8 l vody 400 ml kvasného octa 1 přípravek k nakládání Lako Labeta 100–120 g cukru 1 – 2 lžičky Hořčičného semínka Labeta 1 –2 lžičky koriandrových semínek 1 lžičku celého nebo ½ lžičky mletého pepře
Nejprve si připravíme čisté a suché skleničky, ideálně i sterilizované. Očištěnou zeleninu nakrájíme na tenké proužky, případně kostičky, a naskládáme do skleniček. Do kastrůlku dáme vodu, ocet, Lako, cukr a hořčičná i koriandrová semínka a pepř (nálev si můžeme uzpůsobit dle chuti, kyselejší / slanější / sladší). Přivedeme k varu a pět minut svaříme. Zeleninu ve skleničkách zalijeme svařeným lákem a zavíčkujeme. Nakonec čalamádu zavaříme – v hrnci s vodou (voda má sahat do tří čtvrtin skleničky) na cca 20 minut. Uchováváme na temném místě. Tip: Pokud chceme čalamádu pikantní, přidáme dle chuti i papričku pálivou (cca 1 až 2 ks), nebo nastrouhaný kousek křenu.
více receptů v tištěném APŽ číslo 32.