Letní zelenina: Papriková polévka s mletým masem
POTŘEBUJETE: 2 červené papriky 1 žlutou papriku 1 zelenou papriku ½ cibuli 2 stroužky česneku 2 lžíce olivového oleje 300 g mletého hovězího masa 1 plechovku sekaných rajčat sůl 1 lžíci uzené červené papriky 1 lžičku cukru 1 l vody 100 g dlouhozrnné rýže 1 lžičku sušené bazalky 1 lžičku sušeného oregana
Papriky nakrájíme na kostičky, cibuli na drobné kostičky, česnek nadrtíme. V hrnci necháme rozehřát olej, na kterém orestujeme nejprve cibuli, stačí 1 až 2 minuty. K ní pak přidáme mleté hovězí maso a dále ho restujeme (u mletého masa je dobré si pohlídat, jestli už není osolené, aby pak polévka či jakékoliv jiné jídlo nebylo přesolené). Maso vařečkou pěkně rozkouskujeme. Jakmile začne být opečené, přidáme k němu také papriky a ještě dalších 5 minut restujeme. Nakonec přidáme sekaná rajčata, česnek, špetku soli, uzenou papriku, cukr a zalijeme vodou. Do polévky přidáme rýži a necháme na mírném plameni vařit přibližně 20 minut, až bude rýže měkká. Polévka by měla být krásně hustá. Nakonec ji okořeníme oreganem a bazalkou a můžeme podávat.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 32 a v knize Velká polévková bichle.