Letní zelenina: Pizza Margherita
POTŘEBUJETE: 10 g droždí ½ lžičky cukru 500 g hladké mouky 1 lžičku soli 5 lžic olivového oleje 320 ml vlažné vody
NA OMÁČKU: 2 lžíce olivového oleje 2 stroužky česneku 300 g rajčat sůl mletý pepř
NA DOHOTOVENÍ: 300 g mozzarelly 1 hrst bazalkových listů olej a mouku na plech
Droždí rozmícháme s cukrem v cca 20 ml vlažné vody. Na teplém místě pak necháme vzejít kvásek. V míse promícháme mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přiléváme zbylých 300 ml vlažné vody a propracujeme, až vznikne soudržné těsto. To přemístíme na pomoučený vál a důkladně ho prohněteme. Vytvoříme bochánek, poprášíme ho moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca hodinu kynout. Těsto rozdělíme na 2 až 4 části a na pomoučněné ploše roztáhneme prsty do kulaté placky stejné tloušťky. Placka by měla mít o něco vyšší okraje. Troubu rozehřejeme na 220 °C a vložíme do ní plech. Pak si připravíme omáčku. V pánvi na rozpáleném oleji krátce orestujeme na plátky nakrájený česnek, přidáme rajčata a necháme asi 10 minut na mírném ohni probublávat. Podle chuti osolíme a opepříme a dáme zchladnout. Placky potřeme omáčkou a pokryjeme natrhanými kousky mozzarelly. Nahřátý plech postříkáme trochou olivového oleje a posypeme moukou. Pizzu opatrně přesuneme do trouby a pečeme 8 minut. Zdobíme lístky bazalky.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 32.