Letní zelenina: Studená polévka okroška
POTRĚBUJETE: 300 g brambor sůl 2 vařená vejce velikosti M 1 ½ okurky 10 ředkviček 4 jarní cibulky 100 g šunky 200 ml vody 200 ml kefíru 3 lžíce čerstvého kopru
V osolené vodě uvaříme brambory ve slupce a necháme je vychladnout (můžeme to urychlit jejich namočením do studené vody, lépe se pak i loupou). Mezitím si také uvaříme vejce natvrdo (10 minut od bodu varu). Do velké mísy nakrájíme na drobné kostičky okurku (nemusíme ji ani loupat), ředkvičky, vejce, brambory, jarní cibulku a kostičky šunky. Ve větší sklenici promícháme vodu společně s kefírem a osolíme. Směs dáme k zelenině a šunce, přidáme hrst nasekaného kopru. Pak už vše jen jemně promícháme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 32 a v knize Velká polévková bichle.