55 RECEPTŮ PRO RYCHLÉ VAŘENÍ - Za třicet minut na stole!
Nastává období, kdy nejraději trávíme volné chvíle venku. Probouzející příroda nás nabíjí energií, a tak rozhodně nehodláme trávit čas v kuchyni. Proto jsme pro vás do dnešní přírody vybrali 55 receptů, které lze připravit plus minus během půl hodinky. Zdaleka nejde jen o pomazánky a saláty. Připravit si můžeme i maso na grilu či v pánvi, chutná zeleninová jídla či moučníky. Hodně zajímavé jsou i recepty ze zbytků. Tak co, pustíte se do vaření s námi?
Jak vařit zeleninu
* Zeleninu vždycky důkladně zbavíme nečistot, jako jsou písek nebo hlína. Zatímco kořenovou zeleninu a brambor můžete odrhnout i kartáčkem, listovou zeleninu pereme opatrně na sítě pod jemnou sprchou pitné vody, a to nejlépe každý list zvlášť. Nikdy zeleninu do vody nenamáčíme, zbytečně se vyluhuje.
* Na škrábání či loupání zeleniny používáme vždy ostré nože nebo škrabky z nerez oceli, abychom seškrábli co nejtenčí vrstvu a nepřišli o cenné vitaminy.
* Zeleninu škrabeme nebo loupeme, ale i krájíme a strouháme až těsně před přípravou, aby zbytečně neovadla.
* Očištěnou zeleninu vkládáme do vroucí osolené vody, jejíž množství závisí na druhu zeleniny. Na květák, kapustu a zelí použijeme více vody, abychom odstranili nepříjemný pach a ostrou chuť. Zpočátku je vaříme nepřikryté, aby čpavé látky unikaly. Podobně postupujeme i u fazolek a špenátu.
* Doba vaření by neměla být příliš dlouhá. Většinu druhů zeleniny stačí vařit 3 – 10 minut, zeleniny škrobnaté 20 – 30 minut. Do vody, ve které se zelenina vařila, přejdou zčásti nerostné látky a rozpustné vitamíny. Nikdy ji proto nevyléváme, ale využijeme ji na přípravu polévek nebo na podlití pod maso.
Recepty na maso z grilu i v pánvi, zeleninové pokrmy, saláty teplé a studené, pomazánky, těstovinová a rýžová jídla, moučníky, vaření ze zbytků či dezerty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 18.