Chuťovka: Slaný koláč s cibulí a houbami
POTŘEBUJETE: 400 g hladké mouky sůl 200 g másla 2 lžíce plnotučného bílého jogurtu máslo a mouku na formu fazole na zatížení
Na náplň: 80 g slaniny 4 cibule 200 g žampionů 2 snítky tymiánu 1 lžíci citronové šťávy 150 ml suchého bílého vína 200 ml mléka 4 vejce sůl mletý pepř
Mouku prosijeme do mísy, rozkrájíme do ní máslo a nožem promícháme, aby se obalilo moukou. Přidáme špetku soli a zlehka směs propracujeme do drobenky, pak vmícháme jogurt a uhněteme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme 30 minut v lednici. Připravíme si náplň. Slaninu nakrájíme na kostičky, oloupané cibule a očištěné žampiony na plátky. V pánvi rozškvaříme slaninu, na tuku osmažíme cibuli doměkka, aby zůstala průhledná. Přidáme žampiony, tymián, zastříkneme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Restujeme asi 2 minuty, aby žampiony pustily vodu. Tu necháme odpařit a přilijeme víno. Zvolna dusíme doměkka. Směs necháme zchladnout. Vejce rozšleháme s mlékem, osolíme a opepříme. Koláčovou formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto, které jsme po vyndání z lednice nechali chvíli v pokojové teplotě, vyválíme a dáme do formy. Na dno dáme pečicí papír a suché fazole. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut. Pak sundáme papír s fazolemi, na korpus rozprostřeme cibulovo-houbovou směs a vše zalijeme rozšlehanými vejci. Pečeme 25 až 30 minut dozlatova.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 17.