Cuketová polévka
POTŘEBUJETE: 2 šalotky 1 stroužek česneku 1 střední bramboru 2 lžíce olivového oleje 1 snítku tymiánu ½ lžičky kuliček černého pepře 2 kuličky nového koření 100 ml suchého bílého vína 2 cukety (500 g) 1 l zeleninového vývaru 100 ml smetany ke šlehání sůl 1 svazek ředkviček
Na olej: 1 hrst hladkolisté petržele 8 lžic extra panenského olivového oleje
Šalotky oloupeme, nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, bramboru oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme šalotku, opékáme ji na 2 minuty, přidáme česnek a brambory, tymián, pepř a nové koření, restujeme cca minutu a zalijeme vínem. Ztlumíme teplotu a necháme víno vyvařit. Pak zalijeme vývarem. Cuketu nakrájíme i se slupkou na kostičky, přidáme do vroucí polévky a vaříme 5 minut doměkka. Přilijeme smetanu, povaříme ji 2 minuty a rozmixujeme polévku na hladký krém. Osolíme dle chuti. Petrželku rozmixujeme s olejem dohladka, ředkvičky nakrájíme na plátky a polévku ozdobíme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 17.