Hodně vitaminů a málo kalorií: Proč milovat cuketu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 23. července 2025

Svátek slaví Libor, zítra Kristýna

Hodně vitaminů a málo kalorií: Proč milovat cuketu?

Kdy je cuketa jedovatá?
Kdy je cuketa jedovatá? (istock.com)

Je levná, roste skoro všude a vypadá nenápadně – přesto bývá hvězdou sezony. Cuketa ovládá české zahrady, trhy i kuchyně. Ale pozor! »Není všechno zelené, co se třpytí«... Odborníci varují před přezrálými plody, které mohou být zdraví škodlivé. Na druhou stranu, v cuketě se ukrývá víc vitaminů, než byste čekali.

Víte, že...

...pochází z Ameriky a je příbuzná s dýní a okurkou?

Proč si ji dát?

  • Nutričně je cuketa lehká – obsahuje málo kalorií a skoro žádný tuk.
  • Naopak je bohatá na vlákninu, vitamin C, draslík a antioxidanty.
  • Pomáhá trávení, hydratuje tělo a podporuje imunitu.
  • Oblíbená je i při dietách, protože zasytí, aniž by zatížila žaludek.
  • Cuketa je navíc téměř bez alergenů, a tak je vhodná i pro děti či seniory.
  • Lékaři ji doporučují při zánětech, otocích a při problémech s tlakem.

Kdy být opatrní?

Přezrálé cukety mohou obsahovat přírodní toxin zvaný kukurbitacin, který způsobuje nevolnost, průjem i zvracení. Typicky ho poznáte podle hořké chuti – takové plody okamžitě vyhoďte. V některých případech může cuketa nadýmat, zvlášť pokud ji jíte syrovou. A lidé s citlivým trávením by ji měli konzumovat opatrně.

Tipy do kuchyně 

  • Mladé cukety neškrábejte.
  • Nejlepší cukety jsou mladé, štíhlé a pevné na dotek.
  • Na jejich velikosti záleží: větší kusy často obsahují více vody, méně chuti a semena uvnitř.
  • Grilujte s olivovým olejem a česnekem.
  • Plňte masem, sýrem nebo kuskusem.
  • Přidejte do perníku místo jablek.
  • Vyzkoušejte i cuketovou polévku nebo pesto.

Famózní cuketová nádivka á la paní Rajchlová

POTŘEBUJETE: 3 hrnky nastrouhané cukety, 1 hrnek krupice (či hrubé mouky), 4 vejce, ¼ kg salámu (nemusí být, ale může), ½ hrnku sýra, ½ hrnku cibule, česnek, pepř, sůl, trochu prášku do pečiva, ¼ hrnku oleje.

POSTUP: Vše vylijte na vymazaný plech (nebo použijte pečící papír) a dejte do předem vyhřáté trouby na 160 – 170 °C stupňů a na asi 30 minut.

Cuketový perník

POTŘEBUJETE: 2 hrnky nastrouhané cukety (cca 300 g, nahrubo), 2 vejce, 1 hrnek cukru (třtinový nebo bílý), ½ hrnku oleje (slunečnicový nebo řepkový), 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, ½ lžičky mletého zázvoru (volitelně), špetka soli, hrst nasekaných ořechů nebo čokoládových kousků. Na povrch (volitelné): domácí poleva (např. čokoláda + smetana), moučkový cukr na posypání, nebo marmeláda + strouhaný kokos.

POSTUP: Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte plech pečicím papírem. Cuketu nastrouhejte nahrubo a pokud pustí hodně vody, lehce ji vymačkejte – ale ne úplně do sucha. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a olejem do pěny. Přisypte prosátou mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření, promíchejte. Vmíchejte nastrouhanou cuketu, ořechy nebo čokoládu. Těsto nalijte na připravený plech a uhlaďte. Pečte 30 – 35 minut (zkoušejte špejlí). Vychladnutou posypte moučkovým cukrem nebo potřete marmeládou či čokoládovou polevou.

Tipy: Cuketu nemusíte loupat, pokud má tenkou slupku – barva bude trochu zdravější. Těsto se dá upéct i do formy na muffiny – stačí zkrátit dobu pečení na 20 – 25 minut.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry