Stanislavu (54) otrávila cuketa! Křeče, bezvědomí, selhávající játra
Boj o život kvůli oblíbené zelenině. Stanislavě (54) jed poškodil orgány a kvůli vyčerpání ztrácela vědomí. Ve Zlíně řešili lékaři zatím nejhorší otravu cuketou v Česku. Drama přitom začalo docela nevinně. Žena ze Zlína dostala velkou cuketu ze zahrádky a připravila si ji zapečenou spolu s rajčaty a sýrem. Zpočátku necítila nic zvláštního, večeři jedla sama.
„Jídlo jsem jedla s chutí, ale po snězení asi dvou třetin se mi chuť začala zdát podivně nahořklá. Bohužel jsem jídlo celé dojedla,“ popsala Stanislava. Jenže po třech hodinách začala mít bolesti břicha následované velkými křečemi a vodnatým krvavým průjmem. Testy v nemocnici odhalily, že má žena zasaženou sliznici žaludku, střev a poškozená játra. Skončila na oddělení JIP. Lékaři nejprve nevěděli, co je příčinou.
„Musím říci, že do té doby jsem nikdy o intoxikaci hořkou cuketou neslyšel. Ale protože nám pak pacientka o konzumaci cukety řekla, naše sestřičky napadlo, jestli se nemohla tímto způsobem otrávit,“ říká lékař interní jednotky intenzivní péče Ilja Ryšavý, který o ženu se svým týmem pečoval. Nakonec se ji povedlo stabilizovat a po šesti dnech ji z nemonice propustili. Otravu způsobil cucurbitacin, který se někdy tvoří ve starších cuketách, dýních či okurkách. Před jeho přítomností varuje právě hořká chuť.
Víte, že...
...tepelná úprava jed cucurbitacin neničí, i jídlo připravené z hořké cukety bude jedovaté?