Jednoduché a rychlé recepty na dovolenou: Cuketa, tradiční královna léta
Cuketa je v posledních letech součástí skoro každé zahrádky, její pěstování zvládne i méně zdatný zahradník. Pro snadnou dostupnost je tak oblíbenou ingrediencí většiny kuchyní. Připravujeme ji ve slané i sladké podobě. Cukety navíc obsahují velmi málo cukru, což je příjemné pro letní měsíce, a mohou být veganskou alternativou třeba pro těstoviny.
Cuketový krém
POTŘEBUJEME: ✔ 900 g cukety ✔ 5 lžic másla ✔ koření kari ✔ sůl ✔ 1 hrnek vývaru
POSTUP: Máslo rozehřejeme a přidáme oloupanou nakrájenou cuketu, vývar, sůl i kari koření. Směs vaříme, dokud cuketa nezměkne. Poté tyčovým mixerem směs rozmixujeme a dle chuti přidáme více vody. Podáváme s krutony, případně s lehkým zakápnutím zakysanou smetanou.
Cuketový chlebík
POTŘEBUJEME: ✔ 3 hrnky polohrubé mouky ✔ 2 hrnky nastrouhané cukety ✔ 3 lžičky vanilkového extraktu ✔ 1 lžičku soli ✔ 1 lžičku jedlé sody ✔ 1 lžičku skořice ✔ 3 vejce ✔ 1 hrnek oleje ✔ 2 hrnky cukru ✔ 1 hrnek nasekaných ořechů
POSTUP: Smícháme mouku, sůl, jedlou sodu a skořici. Poté v jiné misce smícháme vejce, olej, vanilkový extrakt a cukr. Přidáme cuketu s ořechy a nakonec tuto směs smícháme se směsí, kde je mouka. Vše poté dáme do formy a pečeme na 170 stupňů asi hodinu.
Cuketová hrnková bábovka
POTŘEBUJEME: ✔ 1½ hrnku polohrubé mouky ✔ 1 hrnek cukru krupice ✔ 2 vejce ✔ ½ hrnku mléka ✔ ¼ hrnku oleje ✔ 1 hrnek nastrouhané cukety ✔ ½ hrnku nastrouhaných ořechů ✔ 1 vanilkový cukr ✔ 1 prášek do pečiva ✔ 1 lžíci kakaa ✔ špetku soli
POSTUP: Postup je opravdu jednoduchý, pouze totiž smícháme veškeré ingredience a těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme na 180 stupňů asi 45 minut. Po dopečení můžeme pocukrovat.
Cwlý článek naleznete v tištěné podobě nedělního Aha! (21.8.2022)