Otrava Britky upozornila na málo známý fakt: Cukety mohou být SMRTELNĚ jedovaté! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Otrava Britky upozornila na málo známý fakt: Cukety mohou být SMRTELNĚ jedovaté!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Ilustrační foto: Profimedia, Shutterstock, ara)

Rostou skoro samy a odolávají i různým neduhům. Není divu, že jsou cukety oblíbenou plodinou zahrádkářů. Jenže málo se ví, že mohou být i jedovaté. A to i smrtelně! Poznáte je podle hořké chuti!

Cuketou ze své zahrádky se otrávila máma z anglického Essexu Danielle Baxterová (38). Kvůli vysokým teplotám, průjmu a zvracení si musela zavolat záchranku. Ulevilo se jí až po pěti dnech. V srpnu roku 2015 dokonce na otravu z cukety zemřel důchodce (†79) v Německu. Za vším je toxin kukurbitacin, který mohou produkovat cukety, ale i jejich příbuzné okurky, dýně či melouny. „Za normálních okolností je jeho hladina díky stovkám let šlechtění nízká, ale v důsledku stresu rostliny a dalších faktorů může jít nahoru,“ vysvětluje Tomáš Moravec z Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Plody jsou pak hořké či trpké. „Je to vlastně signál, kterým rostlina jakoby říká: »Pozor, tady to nejez!«,“ dodává. Ke smrti v důsledku otravy cuketou ale dochází jen v extrémních případech, častějším následkem jsou průjmy.

Na co si dát pozor?

Cukety, především ty darované nebo vypěstované, před spotřebou ochutnejte. Pokud jsou hořké, neriskujte a vyhoďte je. Hořkost je méně pravděpodobná u mladých plodů, sklízejte je před úplným dozráním. A sadbu, ať už semínka či sazenice, si raději kupujte každý rok novou od osvědčených pěstitelů. Cukety se totiž snadno kříží, což může vést k vyššímu obsahu jedu v plodech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.