Mámu dvou dětí Moniku (38) otrávil plyn: Revizní technik vyvázl bez trestu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mámu dvou dětí Moniku (38) otrávil plyn: Revizní technik vyvázl bez trestu

Servisního technika Radka H. soud osvobodil z obžaloby z usmrcení z nedbalosti.
Servisního technika Radka H. soud osvobodil z obžaloby z usmrcení z nedbalosti.  (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, ara)

Tragický příběh čtyřčlenné rodiny z Brna, kterou v září 2017 přiotrávil unikající oxid uhelnatý, nemá viníka. Máma (38) nepřežila. Revizního technika Radka H., který čelil obžalobě z usmrcení z nedbalosti, odvolací soud osvobodil. 

Panovaly vážné pochyby o tom, jak technik kontrolu plynového kotle v koupelně provedl. Původně vyfasoval dvouletou podmínku, včera však odešel od soudu bez trestu. „Neprokázala se příčinná souvislost mezi prohlídkou zařízení a tragickou událostí,“ shrnul soudce Adam Kafka.

Zacpala větrání

Navíc se zjistilo, že žena už o několik let dříve utěsnila větrací mřížku do komína, čímž se pod budoucí tragédii výrazně podepsala. Radek H., který zkontroloval spotřebič, na závadu nepřišel. A kominíka, jenž by průšvih odhalil, nikdo neobjednal.

Jen přestupek?

Mámu (38) dvou dětí záchranáři už neoživili, jejího druha a potomky zachránili. „Nic jsem neudělal, nic jsem nezavinil,“ dušoval se technik po zproštění obžaloby. Verdikt je pravomocný. „Nejedná se o trestný čin. V úvahu přichází přestupek, což by měl posoudit státní úřad inspekce práce,“ dodal soudce.

Tichý zabiják

Oxid uhelnatý je bez barvy a zápachu, první příznaky otravy jsou podobné chřipce či jiným onemocněním, například točení či bolesti hlavy, nevolnosti nebo bolesti na hrudníku. Při těžké otravě dochází k bezvědomí, selhání krevního oběhu a smrti. Záchranáři i hasiči apelují na majitele plynových kotlů, aby si doma instalovali detektory úniku plynu. Je záludný tím, že i při nízké koncentraci v ovzduší vážně ohrožuje lidský život.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.