Tučňáci Humboldtovi v Zoo Praha: Kulička a Sněhurka vykrmují otesánky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tučňáci Humboldtovi v Zoo Praha: Kulička a Sněhurka vykrmují otesánky

Kluci, nebo holky? To se ukáže za dva až tři měsíce. Chovatelé každému odeberou jedno peříčko a pošlou ho na rozbor DNA.
Kluci, nebo holky? To se ukáže za dva až tři měsíce. Chovatelé každému odeberou jedno peříčko a pošlou ho na rozbor DNA. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Zoo Praha/Petr Hamerník)

Dva otesánci natahují hladové krky v hejnu tučňáků v Zoo Praha. Máma s tátou svědomitě potomky krmí. Není divu, že prckové už jsou skoro tak velcí jako dospěláci. Liší se od nich dětským peřím a nesmí do vody.

Mláďata se vyklubala na svět pod rodiči prvního a druhého února. „První mělo při vylíhnutí 80 gramů a mladší 78 gramů. Teď už váží kolem dvou a půl kilogramu,“ řekl Aha! Jakub Mezei, vrchní chovatel lachtanů a tučňáků. Do hmotnosti dospělých, kteří mohou vážit 3,5 až 5 kilogramů, jim nechybí mnoho. Táta Kulička a máma Sněhurka se mají s jejich nasycením co ohánět. „Krmí je natrávenými rybami, které jim vyvrhují přímo do zobáku,“ dodává Mezei. A je to zřejmě kalorická bomba, jelikož jejich potomci podle něj přibývají na váze každý den. Aby to rodiče zvládli, spořádají denně každý zhruba kilo mořských ryb, ať už jsou to šproty, sledi nebo makrely.

Rodiče je hlídají
Tučňáci jsou skvělí plavci, ale tyhle dva prcky pustí rodiče do bazénu nejdříve ve dvou měsících života, až přepeří. Nejprve se s nimi budou vydávat na toulky po expozici a budou je bedlivé hlídat před ostatními příbuznými, aby jim neublížili. „Tučňáci jsou velmi dominantní a mezi sebou bývají agresivní. Každého jedince, než si udělá v hejnu svoje místo, proženou,“ vysvětluje Jakub Mezei.

Víte, že...
......táta Kulička se vylíhl také v Zoo Praha, máma Sněhurka přišla z plzeňské zoo? ...ve volné přírodě tučňáci Humboldtovi obývají západní pobřeží Jižní Ameriky a přilehlou část Tichého oceánu?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.