Gorily v pražské zoo: Karanténa jim změnila život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Gorily v pražské zoo: Karanténa jim změnila život!

Rád tě vidím.
Rád tě vidím. (Foto pro Aha! – Petr Hamerník)

„Lidi, kde jste,“ táže se výmluvnými gesty Ajabu, nejmladší člen gorilí rodiny v Zoo Praha. Přes sklo zdraví a hladí chovatelku Lucii Holatovou (29).

Pusto, prázdno »vnesl« koronavirus i do života primátů v pražské zoo. Návštěvníci do zahrady nesmí a i chovatelé se k nim přibližují jen tak, jak vyžaduje nezbytná péče o ně. „Omezili jsme přímý kontakt na minimum. Máme teď striktní režim. Jsme rozděleni na dva týmy, které se nesmí potkat, aby v případě karantény jednoho ho mohl druhý tým zastoupit,“ vysvětluje Lucie Holatová. Připouští, že zejména gorilí rodinka se chová trochu jinak.

„Je na nich vidět, že jsou lehce znudění. Jsou zvyklí na návštěvníky, kteří jsou pro ně zpestřením dne. Nemají teď takovou potřebu se předvádět,“ říká Lucie. Chodí si s nimi přes sklo »povídat«. „Vzájemně se vyzýváme ke hře. Reagují hlavně mláďata, Ajabu a Nuru, která jsou při normálním provozu zvyklá plácat na sklo na děti. Dospělí jsou línější a spíš odpočívají,“ dodává Lucie. Na nedostatek zábavy si ale gorily stěžovat nemohou. „Každý den od nás pro zpestření dostávají enrichment, a to buď v podobě hlavolamů, dřevěných polínek, míčů a barelů, naplněných různými dobrotami, nebo třeba bublifuk,“ ujišťuje chovatelka. A jak reagují primáti na roušky? „Gorilám nevadí, jsou na ně zvyklé. Nosíme je v době chřipek. Navíc jsou velmi inteligentní, a tak nás i za nimi poznávají,“ dodala Lucie. Ostatní opičky si prý na zarouškované bubáky chvilku zvykaly.

Nahlédněte do zoo
Jak se daří gorilí rodince, můžete sledovat na na facebookové stránce Pomáháme gorilám. Co se v současné době v Zoo Praha děje, přináší i nový zoo YouTube kanál s názvem Krátce ze zoo. Na něm najdete videa od chovatelů všech zvířat v pražské zoo.

Víte, že...
....mezi primáty patří poloopice, opice, lidoopi i člověk? ...nejstarší primáti žili na Zemi před 60 miliony let?
...nejmenší primáti váží kolem 70 g a největší i 200 kg?
...slovo enrichment pochází z francouštiny a znamená obohacení a zpestření prostředí a života živočichů v lidské péči?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.