Zahrady volají SOS: Zoo se bojí o přežití | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Zahrady volají SOS: Zoo se bojí o přežití

Březnové mládě se má k světu.
Březnové mládě se má k světu. (Foto Aha! – K. Kopáč, S. Červená, M. Pokorný, A. Vajdl, M. Rejlkova, O. Chvátal, Zoo Chleby, Zoo Ostrava, I. Volfová)

Život českých zoo je jako na houpačce. Kvůli uzavření přicházejí o miliony. Jedenáct zahrad se obrátilo na vládu a žádají, aby mohly své brány otevřít už nyní. Radost jim naopak dělají nové přírůstky a nyní i ocenění v anketě Bílý slon.

V zoologických zahradách to tepe. Řada z nich považuje za jejich existenci ohrožující rozhodnutí vlády, že budou moci otevřít brány až od 25. května. Jedenáct z nich ji písemně požádalo, aby povolila otevřít venkovní části zahrad už teď. „V celkovém součtu se ztráty na tržbách v českých zoo pouze za březen a duben pohybují okolo jednoho sta milionů korun. Přitom náklady na provoz lze jen minimálně redukovat,“ vysvětlují ředitelé.

Výhoda je handicapem
K žádosti se připojila i Zoo Zlín. Je druhou nejnavštěvovanější zahradou v Česku a normálně si náklady dokáže pokrýt sama z 80 %. Výhoda se nyní ukázala jako handicap. Příspěvek zřizovatele v takové situaci pokryje provoz jen na dva měsíce. „Měsíčně přicházíme až o pět milionů. Abychom měli vše, co potřebují zvířata, přistoupili jsme k úsporám. Týkají se devadesáti zaměstnanců,“ řekl ředitel Roman Horský. Pracovní dobu mají sníženou z osmi na šest hodin. Zastavila se i výstavba expozic slonů a jaguárů. Žádost podepsaly kromě Zlína i zoo Liberec, Ostrava, Olomouc, Brno, Jihlava, Vyškov, Hodonín, Hluboká, Děčín a Safari Park Dvůr Králové.

Zoo Ostrava
Zoo Ostrava obsadila třetí místo s odchovem mořské rybky klauna černotělého. Z první snůšky přežila jedna rybka. Ve stáří půl roku jí chovatelé nabídli sasanku, kterou malý klaun během dvou dnů spokojeně obsadil a stala se z něj velmi žravá a aktivní rybka.

Radost přinesl Bílý slon
Navzdory těžkostem, které přinesl koronavirus, mají zahrady i důvody k radosti. Přinášejí jim ji v době koronavirové nové přírůstky a některým i úspěch v anketě Bílý slon. Od roku 1994 oceňuje nejvýznamnější odchovy a nejlepší stavby v zoo sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad. Do letošního ročníku se přihlásilo 14 institucí se 44 významnými odchovy a 5 stavbami.

Zoo Chleby
Langurům se daří
Soukromá Zoo Chleby na Nymbursku vyhrála v kategorii Stavby s medvědincem ve stylu ruského srubu, který je domovem páru medvědů ušatých z Ruska. Znovu ale také uspěla s nejkrásnějšími opicemi světa. Třetí místo získala za odchov druhého mláděte vzácných opic langurů duk, které se narodilo 25. srpna 2018. V tomto okamžiku už se ale pyšní dalšími letošními dvěma mláďaty. Jedno přišlo na svět v březnu, a to nejmladší o uplynulém víkendu.

Zoo Praha
Ibis madagaskarský
První místo v kategorii Ptáci získala Zoo Praha za ibise madagaskarského. Jde o první odchov tohoto druhu v ČR. Mládě chovatelé rozkrmili v líhni a poté předali rodičům, kteří ho přijali a převzali péči o něj. Ibisy si spojujeme většinou s vodou a koloniemi. Ibis madagaskarský se vymyká tím, že je pozemním druhem a žije v párech. Zoo letos získala už jubilejní, 10. první místo pro odchov roku v ptačí kategorii.

Zoo Ústí nad Labem
Pláž pro tučňáky
Zoo Ústí nad Labem získala prvenství za přestavbu expozice tučňáků brýlových se dvěma bazény, písčitou pláží a přírodními hnízdními norami. Spokojenost tučňáků dokládá i první úspěšný odchov. Mládě se vylíhlo loni v prosinci a má se k světu. Zoo je jediná v ČR, která tento druh tučňáka chová.

Zoo Zlín
Zazářil rejnok
Zoo Zlín získala Bílého slona za rejnoka sibu ománskou a dvě 2. místa, a to za odchov medvěda pyskatého a čápa sedlatého.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.