Příroda jede dál... Na svět vykouklo 60 mláďat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Příroda jede dál... Na svět vykouklo 60 mláďat!

Novorozená samička je na sluníčku čiperná.
Novorozená samička je na sluníčku čiperná. (Foto ZOO/Petr Hamerník, Petr Velenský)

Za zavřenými »vráty« v Zoo Praha navzdory koronaviru bují život. Za uplynulých 25 dní se tu narodilo či vylíhlo na šedesát mláďat dvaceti šesti druhů zvířat. Žádný návštěvník je ale kvůli pandemii ještě neviděl.

O nových přírůstcích informoval ředitel zahrady Miroslav Bobek. „Za normálních okolností by zoologickou prošlo během 25 dnů nejméně sto tisíc lidí,“ uvedl Bobek. Ti by tak většinu z přírůstků vidělli na vlastní oči. Největší popularitu má alespoň na facebookové stránce zoo sloní slečna, která přišla na svět 27. března. Jelikož jarní sluníčko už přece jen začíná hřát, podívala se již ven do Údolí slonů. Zkušenosti s doposud nepoznaným prostorem sbíralo slůně při první vycházce necelé dvě hodiny.

„Téměř po celou dobu se drželo u své matky Tamary nebo slonice Janity. Obě jej bedlivě střežily,“ říká Petr Brandl, kurátor chovu savců Zoo Praha. Poprvé se sloní samička setkala také se svým otcem Ankhorem. Zatím ale jen přes mříže. Přímé setkání se všemi samci, včetně jejích bratrů Rudiho a Maxe, ji čeká teprve, až trochu povyroste a naučí se bezpečně pohybovat ve výbězích.

Narozena v pandemii

agama stepní

bukáček malý

buvolec běločelý

dikobraz jihoafrický

dikobraz srstnatonosý

emu hnědý

holub papouščí

holub šedobřichý

klokan horský

klokan parma

komba jižní

kormorán černobílý

krysa obrovská

lemur kata

lori černohlavý

mara slaništní

nestor kea

ovce domácí

slon indický

sova pálená

tana severní

vodnářka pruhovaná

voduška abok

voduška červená

želva amboinská

želva skalní

Lemuří dvojčata

Dvojčata porodila osmiletá samice lemura kata Móni v pátek 13. března. Když chovatelé ráno mláďata našli, byla už očištěná a sála matčino mléko. Móni je zkušenou matkou. Své první mládě v Zoo Praha přivedla na svět již loni.

Neviditelná agama

Agama stepní obývá suché asijské stepi a křovinaté pouště. Obě pohlaví dokážou měnit zbarvení podle teploty okolí a podle toho v jakém tělesném stavu a rozpoložení se nachází. Zoo je chová od roku 2012.

Stará malá ovečka

Mezi novorozeňaty je také ovce domácí. Původ těchto ovcí je tak trochu zahalen tajemstvím. Existovaly již v 9. tisíciletí př. n. l., je ale možné, že jsou ještě starší. Na počátku procesu zdomácnění stálo více divokých druhů rodu Ovis. Foto 11 zoo ovce

Můžete je podpořit

Pokud byste chtěli přispět na některé z »mláďat nouzového stavu«, můžete zaslat libovolnou částkou od 100 Kč výš. Lze si je i adoprovat. V tomto případě jsou stanoveny fixní částky, které se odvíjejí od finanční náročnosti chovu toho kterého druhu. Podrobnosti najdete na www.zoopraha.cz/jak-pomoci.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.